Blat do kuchni – jak wybrać, zamontować i prawidłowo użytkować blat kuchenny
Blat to integralny element zabudowy kuchennej. Jego wybór zależy od wielu czynników. Jeśli nie wiesz, jaki blat kuchenny wybrać i jakie powinny być jego wymiary, w naszym poradniku znajdziesz wyczerpujące informacje na ten temat. Zapraszamy do lektury.
Jakie są blaty do kuchni? Drewniane i laminowane to tylko niektóre rodzaje blatów
Jeśli czeka cię montaż kuchni, niezbędną częścią tego procesu jest zakup i zamocowanie blatu. Na rynku dostępne są różne rodzaje blatów, dlatego możesz mieć problem z wyborem odpowiedniego. Oferowane są na przykład blaty:
- drewniane, które świetnie wpisują się we wnętrzarskie trendy – w ich ramach stosuje się głównie krajowe gatunki, jak dąb czy buk, które są bardzo wytrzymałe;
- laminowane, wykonane ze sprasowanej płyty wiórowej, którą pokrywa się laminatem;
- kamienne, które pozwolą nadać wnętrzu prestiżu i elegancji.
Możesz ponadto postawić na blat kuchenny mocowany do ściany wykonany z kompozytu. Składa się on zwykle z żywic syntetycznych i minerałów. Alternatywą jest blat z konglomeratu, w którym stosuje się żywicę poliestrową oraz drobny materiał kamienny, na przykład marmurowy.
Blat drewniany kuchenny, a może laminowany bądź kamienny – który z nich wybrać?
Zanim zdecydujesz się na konkretne rozwiązanie, warto zapoznać się z tym, co oferują poszczególne rodzaje blatów, w tym pod kątem estetyki i wytrzymałości.
Blaty do kuchni drewniane idealnie sprawdzą się niemal w każdej kuchni, bez względu na styl. Są świetnym wyborem zarówno do klasycznego, jak i nowoczesnego czy skandynawskiego wnętrza. Wprowadzą do niego przytulny klimat, szczególnie gdy zastosujesz sprawdzone dodatki, na przykład rośliny w doniczkach. Takie blaty można łatwo odnawiać – wystarczy je zeszlifować i pokryć odpowiednim preparatem ochronnym. Wadą jest jednak konieczność regularnej pielęgnacji oraz niewielka, w porównaniu do innych rodzajów powłok, odporność na uszkodzenia czy na wilgoć.
Blat kuchenny z montażem wykonany z laminatu to doskonała opcja dla osób, którym zależy na ograniczeniu wydatków na kuchnię. Może imitować lastryko czy nawet beton, dlatego świetnie zaprezentuje się we wnętrzu. Jest odporny na działanie środków czyszczących oraz nie wymaga specjalnych zabiegów konserwacyjnych. Łatwo go jednak uszkodzić nożem czy tłuczkiem.
Jeśli realizujesz montaż kuchni, możesz postawić też na blat kamienny. Docenisz jego wyjątkową elegancję, którą ze względu na dużą wytrzymałość takiego blatu, będziesz mógł cieszyć się przez wiele lat. Musisz jednak pamiętać o jego wadach, takich jak wysoka cena, spora waga czy trudność w wypełnieniu ewentualnych rys.
Alternatywą dla kamiennego jest blat kompozytowy czy konglomeratowy. Także i on prezentuje się bardzo estetycznie, poza tym jest w stanie przetrwać wiele lat, nawet w obliczu intensywnego użytkowania. Takie rozwiązanie nie należy jednak do najtańszych.
Co trzeba wziąć pod uwagę, jeśli kupuje się kamienny, laminowany czy drewniany blat kuchenny?
Przy wyborze blatu zwróć uwagę na wystrój wnętrza i styl dominujący w jego ramach. Kamienne czy drewniane blaty w kuchni nie zawsze będą bowiem pasowały do zastosowanej aranżacji. Porównaj ze sobą różne warianty, także kolorystyczne, i dopiero wtedy zdecyduj się na zakup blatu.
Ważne są też wymiary blatu kuchennego. Minimalna szerokość blatu kuchennego powinna wynosić 60 cm, aby zapewnić wygodną i ergonomiczną przestrzeń roboczą. Z kolei grubość zazwyczaj wynosi od 3 do 4 cm. Ma to kluczowe znaczenie dla wytrzymałości i stabilności blatu.
Uwzględnij ponadto wielkość pomieszczenia. W dużej kuchni lepszą opcją będzie blat jednorodny, a więc pozbawiony spoin, w tym kamienny czy kompozytowy. Duże znaczenie ma też to, jak dużo czasu zajmuje pielęgnacja blatu. Jeśli nie przeszkadza ci konieczność regularnego olejowania, postaw na blat drewniany do kuchni. Gdy jednak nie chcesz tracić na to czasu, wybierz wariant kamienny czy laminowany.
Blat kuchenny z montażem czy samodzielna instalacja? Wady i zlety
Jeśli lubisz majsterkować i masz w tym spore doświadczenie, możesz wybrać samodzielny montaż. W przeciwnym wypadku postaw na profesjonalistów – montaż kuchni, w tym blatu, wymaga odpowiednich narzędzi i akcesoriów oraz wiedzy technicznej. Zamówienie gotowej usługi jest korzystne także wówczas, gdy nie masz czasu, aby samodzielnie zamontować blat.
Jak montuje się laminowane czy drewniane blaty w kuchni?
Pierwszym krokiem jest uporządkowanie przestrzeni w kuchni oraz przygotowanie niezbędnych narzędzi i materiałów. Poza samym blatem będzie to wiertarko-wkrętarka, wyrzynarka, poziomica, ołówek, silikon uszczelniający oraz taśma malarska.
Gdy montuje się kamienne czy drewniane blaty w kuchni, dalsze czynności to:
- wycięcie otworów pod zlew oraz pod płytę grzewczą za pomocą wyrzynarki;
- przymocowanie blatu do szafek (potrzebne będą do tego wkręty) oraz do ściany (służą do tego kątowniki);
- wypoziomowanie blatu;
- pokrycie spoin i szczelin silikonem.
Dowiedz się więcej na temat montażu blatu kuchennego.
Jak dbać o kompozytowy czy dębowy blat? O czym trzeba pamiętać podczas jego użytkowania?
Aby blaty do kuchni drewniane, kamienne czy kompozytowe przetrwały jak najdłużej, warto o nie regularnie dbać. Od razu po zakończeniu przyrządzania posiłków usuwaj resztki jedzenia i czyść powierzchnię blatu (posłuży do tego szmatka z niewielką ilością płynu do mycia naczyń), a także uważaj, aby nie upadały na nią ceramiczne kubki czy talerze. Używaj desek do krojenia, dzięki czemu zminimalizujesz ryzyko powstania rys. Zadbaj też o olejowanie blatu drewnianego czy o uszczelnianie blatu granitowego, do czego służą specjalne środki dostępne w sklepach.
Przeczytaj, jak dbać o blat drewniany kuchenny i jak często go olejować.
Źródła:
- https://3top.pl/blog/kuchnie/jaki-blat-do-kuchni-wybrac-czym-kierowac-sie-przy-podejmowaniu-decyzji
- https://grupamoderator.pl/aktualnosci/blat-kuchenny-bydgoszcz
- https://sklep.merkuryam.pl/blog/jak-zamontowac-blat-kuchenny
- https://lubanaturalnie.pl/Jak-dbac-o-drewniany-blat-w-kuchni-blog-pol-1619063970.html