Jak smakuje opera?

fot. Paulina Frączek/LoveKraków.pl

Rozpoczęła się kolejna edycja festiwalu Opera Rara. Tym razem podczas wydarzenia będzie można posłuchać nie tylko niezwykłych wykonań, ale i wziąć udział w spotkaniach poświęconych powiązaniom sztuki, muzyki i kuchni. Rozmawiać na ten temat będą m.in. Tessa Capponi Borawska, Marek Bieńczyk czy Wojciech Nowicki.

Opera Rara zaprasza do… kuchni. W tym roku w ramach festiwalu będzie można skosztować nie tylko wybornej muzyki, ale i związanych z nią potraw. Okazji, by zasiąść do stołu, będzie kilka – szefowie kuchni wybranych krakowskich restauracji, m.in. Albertina, Biała Róża, Wierzynek i Szara Gęś podadzą dania inspirowane tematem wojny postu z karnawałem.

Potrawy jak kompozycje

Podczas czterech spotkań, które odbędą się w Wierzynku, restauracji hotelu Pod Różą i L concept: Bar & Restaurant 13, zostanie podana przekąska, której zadaniem będzie ponowne przeniesienie słuchaczy do świata opery.

– Zdajemy sobie sprawę, że organizowanie koncertów w ramach festiwalu nie jest już wystarczające. Publiczność wymaga dodatkowych wydarzeń, dlatego doszliśmy do wniosku, że stworzymy coś, co poszerzy ramy naszego festiwalu – zaznacza Izabela Helbin, dyrektor Krakowskiego Biura Festiwalowego. – Dlatego zdecydowaliśmy się na pokazanie, jak kulinaria łączą się ze sztuką.

Mowa o koncepcji gastromuzykologii, której twórcą jest Pierpaolo Polzonetti. Według jego propozycji, warto szukać związków między muzyką i pożywieniem. Chodzi konkretnie o porównanie kompozycji do potraw, których składnikami są poszczególne dźwięki.

Spotkania odbędą się 20 stycznia, 31 stycznia, 2 lutego i 13 lutego. Udział w spotkaniach wezmą m.in.: Tessa Capponi Borawska, Marek Bieńczyk, Wojciech Nowicki, Bartek Kieżun, Łukasz Modelski i Paweł Bravo. Więcej informacji na temat spotkań znajduje się na oficjalnej stronie www.operarara.pl.

Bilety na wydarzenia dostępne na portalu evenea.

 

 

 

News will be here