Jubileuszowa edycja Restaurant Week już 20 października

fot. pixabay.com

W dniach 20 – 31 października odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week, a rezerwacje już trwają. Szefowie kuchni ponad 400 najlepszych restauracji w kraju – w tym 45 krakowskich zaproszą do stołu mieszkańców 30 polskich miast. Zgodnie z ideą festiwalu będzie to prawdziwa „Okazja do świętowania”.

Festiwal najlepszych restauracji powraca w jubileuszowym wydaniu. Najbliższa edycja Restaurant Week poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Kultura wspólnych wyjść do restauracji rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie - w ciągu ostatnich 10 lat liczba kelnerskich restauracji w Polsce wzrosła dwukrotnie, a rynek gastronomii niemalże się podwoił. Szybko spada także odsetek Polaków, którzy w ogóle nie jadają na mieście - z niedawnej połowy obywateli naszego kraju, dzisiaj wynosi już tylko 36% (GUS).

Okazji do świętowania jest nieskończenie wiele - od małych i dużych prywatnych sukcesów, przez rożne okazje obyczajowe, aż po poważne zawodowe osiągnięcia. Jednocześnie, liczne publikowane badania pokazują, że jednym z najważniejszych czynników szczęścia i zdrowia jest właśnie radosny czas spędzony z bliski przy stole. Jak podkreślają organizatorzy: Mamy naprawdę wiele okazji do celebrowania, ale wciąż za mało świętujemy. Od wielkich sukcesów, przez miłość i przyjaźń, aż po najdrobniejsze codzienne sprawy, które nam się udają. Nic tak nie cieszy i nie integruje jak wspólnie spędzony czas przy stole, w magicznym restauracyjnym otoczeniu. Świętujmy razem!

Idea festiwalu jest prosta. Szefowie kuchni przygotowują trzydaniowe, popisowe menu w festiwalowej cenie 49 zł, a goście rezerwują stoliki za pośrednictwem restaurantweek.pl. Rezerwacje już trwają, więc warto się pospieszyć. W jesiennym festiwalu mamy sporo ciekawych debiutów. W Ed Red zjemy m.in. szpik wołowy z buraczkami i ziołami oraz kanapkę z gęsimi żołądkami, piżmową dynią, kandyzowanym boczkiem i słonecznikiem, w Emalii spróbujemy sandacza na okopowych warzywach karmelizowanych z sosem prosecco i jarmużem oraz śmietankowych lodów w gorącej skorupce kokosowej z musem malinowym, a w Well Done zaspokoimy głód przecieranym kremem ze słodkiej kukurydzy z bekonowymi chipsami oraz kluseczkami chilli. Miłośnicy mięsa mogą wybierać choćby pomiędzy żeberkami w Rzeźni – Ribs on fire, a cielęciną podana z sosem truflowym, musem z dyni i ziemniakiem w Włoskiej. Zadowoleni będą też wegetarianie, dla których Musso Sushi przygotowało wegetariański ramen z grillowanym tofu i warzywami, a Boccanera risotto z kurkami, wędzonym serem Provola i szczypiorkiem. A to nie wszystko, bo restauracji w krakowskiej edycji festiwalu jest 45, a każda z nich przygotowała dwa różne menu.

Festiwal Restaurant Week jest cyklicznym ogólnopolskim wydarzeniem prezentującym najlepsze polskie restauracje. W ciągu zaledwie dwóch i pół roku z weekendowego wydarzenia w stolicy stał się największym kulinarnym wydarzeniem w kraju, w którym udział wzięło już ponad ćwierć miliona Gości w ponad 30 miastach. Najlepsi w kraju szefowie kuchni przygotowują każdorazowo trzydaniowe popisowe menu festiwalowe (przystawka, danie główne, deser) w wyjątkowej cenie 49zł. W jubileuszowej edycji na gości będzie czekać również niespodzianka pod postacią aperitifu.