Nowohuckie Centrum Kultury zmienia swoje otoczenie. Powstanie balkon z widokiem na Łąki

NCK fot. Krzysztof Kalinowski/LoveKraków.pl

Nowohuckie Centrum Kultury przeszło sporą metamorfozę. Kilka dni temu zakończyła się modernizacja sali widowiskowej – teraz na odwiedzających czekają wygodne fotele, a na występujących artystów – zupełnie nowa podłoga sceniczna. To jednak nie koniec. W 2019 roku rozpocznie się rewitalizacja terenów wokół budynku przy al. Jana Pawła II 232, a odwiedzającym zostanie udostępniony balkon z widokiem na łąki nowohuckie.

Według planów, wszystkie prace mają potrwać dwa lata.

– Rewitalizacja obejmie wszystkie ścieżki prowadzące do NCK, chodniki czy kanalizację na parkingu. Pojawi się więcej zieleni, mała architektura i nowe oświetlenie – mówi Zbigniew Grzyb, dyrektor Nowohuckiego Centrum Kultury.

Zmieni się nie tylko przestrzeń przed obiektem.

– Mało kto wie, ale w tylnej części budynku znajduje się piękny balkon, z którego rozpościera się widok na łąki nowohuckie. Będziemy nad tym pracować, aby dojście w to miejsce było bezpieczniejsze. Na pewno czeka nas przebudowa schodów i dostosowanie tej trasy do potrzeb osób niepełnosprawnych. Zależy nam na tym, aby było to miejsce spotkań, spacerów, koncertów – wylicza dyrektor NCK.

Koszt wszystkich prac związanych z rewitalizacją wynosi ponad 8 mln zł.

Sala naprawdę widowiskowa

To plan na najbliższe miesiące. A teraz przenieśmy się do środka, gdzie naprawdę sporo się zmieniło. Jedna z większych sal widowiskowych wśród krakowskich instytucji kultury doczekała się kompleksowego remontu.

Od teraz uczestnicy różnych wydarzeń będą mogli wygodnie rozsiąść się w nowych fotelach, których łącznie jest 591. Zakres prac był naprawdę szeroki – wymieniono wykładziny, zdemontowano stare obicia ścian, pojawiło się nowoczesne oświetlenie i nagłośnienie, co z pewnością nie umknie publiczności w najbliższym czasie. Zmiany dosięgły również zaplecze techniczne, czyli sztankiety, mosty i tzw. „reżyserki”.

Nową kolorystykę zyskało również samo wnętrze. Beż, żółć i brąz zastąpiły odcienie koloru czarnego, grafitowego i bordowego. Modernizacja sali pochłonęła ponad 8 mln zł, ale dzięki temu spełnia ona teraz najbardziej wymagające ridery techniczne.

– Około 70–80% powierzchni Nowohuckiego Centrum Kultury zostało zmodernizowane w przeciągu ostatnich pięciu lat. Tutaj mogę wymienić m.in. remont sal dydaktycznych, powstanie studia tańca współczesnego w podziemiach budynku, termomodernizację, montaż oświetlenia awaryjnego i wymianę czujek przeciwpożarowych. Na różne prace wydaliśmy łącznie ponad 20 mln zł – mówi Zbigniew Grzyb.

Czytaj wiadomości ze swojej dzielnicy:

Nowa Huta
reklama
comments powered by Disqus

Najnowsze wiadomości

Wczytaj więcej

Życie miasta

Komunikacja

Biznes

Sport

Kultura

Na sygnale