Kuchnie i restauracje całego świata. Kulinarne show w EXPO Kraków

fot. materiały prasowe

Włoska, meksykańska, japońska czy staropolska? Ulubiona restauracja tuż za rogiem, a sceneria dostosowuje się do naszego nastroju, z aplikacjami i interaktywnymi monitorami, z inteligentnymi stolikami wyposażonymi w dotykowe ekrany zamiast blatów zachęcającymi do zamówienia kolejnego dania. Nasze zmysły wabione aroma marketingiem, dźwiękami i światłem wprowadzającymi nas w błogi nastrój kulinarnych uniesień. To nie wizja z filmu science-fiction.

Tak wkrótce będą wyglądały lokale gastronomiczne. Restauracje przyszłości będzie można zobaczyć w dniach 16-18 listopada na 24. Międzynarodowych Targach Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®. Arcyciekawie zapowiada się również kulinarne show, które odbędzie się w Kuchni Mistrzów. Swoją filozofią tworzenia potraw ze Zwiedzającymi Targi podzieli się wybitny szef kuchni, właściciel restauracji Senses, odznaczonej Gwiazdką Michelin – Andrea Camastra!

Kuchnia Mistrzów z Andreą Camastrą w roli głównej

Andrea Camastra. Zakochany w Polsce i polskich produktach. Wynikiem jego życiowego i zawodowego doświadczenia jest kosmopolityczna, energetyczna i pełna nieskrępowanej kreatywności kuchnia. W swoim stylu gotowania przekracza granice, łączy, dzieli i rządzi. Pełen energii wizjoner, który zachwycony nadwiślańskimi smakami stworzył nowy świat kulinarnych doznań. Twórca warszawskiej restauracji SENSES, odznaczonej najbardziej prestiżową i pożądaną przez restauratorów Gwiazdką Michelin. Wybitny szef nie tylko pojawi się na scenie by opowiedzieć o osobistej filozofii kulinarnej oraz zdradzić tajniki sukcesu. Prawdziwą atrakcją będzie możliwość podziwiania tego znakomitego szefa kuchni podczas pracy – Andrea da pokaz swojego kunsztu w trakcie gotowania na żywo! Tematem będzie kulinarna podróż po nowoczesnej kuchni polskiej. Trwające dwie godziny show rozpocznie się 17 listopada o godz. 12.30. To trzeba zobaczyć!

Inteligentna Restauracja na miarę XXI wieku

W specjalnej strefie pod nazwą ”Inteligentna Restauracja” zaprezentują się producenci i dystrybutorzy innowacyjnych urządzeń oraz rozwiązań IT, usprawniających pracę w restauracji. Pokażą m.in. czytniki, monitory, tablety, dotykowe inteligentne stoły, aplikacje czy oprogramowanie. Każdy zwiedzający będzie mógł przetestować działanie nowoczesnych systemów osobiście poprzez: zamówienie kawy w kawiarni I Love Coffee, ulokowanej w centrum Inteligentnej Restauracji, opatrzonej nowoczesnymi monitorami Digital Signage, służącymi do prezentacji menu i wyświetlania reklam czy komunikatów. Przetestuje dotykowe stoły oraz aplikacje i za ich pomocą dokona wyboru z menu, zamówi wybraną kawę, zapłaci „wirtualnie”, a do stolika przyniesie mu ją profesjonalna obsługa kawiarni I Love Coffee. Degustując czarny trunek za pomocą aplikacji  „GRAVA Chillroom” i specjalnych okularów Zwiedzający przeniesie się w inną rzeczywistość, np. na malowniczą plażę.

Akademia HORECA

Zmysłowa HORECA i Kuszące ENOEXPO to hasła-klucze, na których oparto program Akademii tegorocznej edycji Targów. Dlaczego wzrok, słuch, węch, dotyk i smak mają szczególne znaczenie w branży HoReCa? Sposób, w jaki postrzegamy rzeczywistość, jest sumą zarejestrowanych bodźców. Połączenie wszystkich informacji otrzymywanych dzięki narządom zmysłów pozwala na wytworzenie pełnego obrazu otoczenia. Dlatego wzrok, słuch, węch, dotyk i smak mają tak ogromne znaczenie w branży hotelarskiej, gastronomicznej i restauracyjnej.

– W tym roku podczas trzydniowego programu Akademii HORECA i Kuchni Mistrzów pokażemy nowy wymiar branży HoReCa i zaproponujemy Gościom Targów interaktywne show pobudzające wszystkie zmysły. Będzie można zobaczyć najnowsze trendy w gastronomii, posłuchać opinii ekspertów, zasmakować w nowościach i zrozumieć technologie przyszłości – zapowiada Iwona Miliszkiewicz-Bielak, komisarz targów i szef zespołu targowego.

6. Krakowski Bieg Kelnerów

Nowością tej edycji biegu będzie podjęcie próby ustanowienia Rekordu Guinnessa w największej liczbie osób balansujących kieliszkami do wina jednocześnie.

Już po raz szósty w historii Targów HORECA najlepsi kelnerzy z całej Polski będą rywalizować o pierwsze miejsce w Biegu Kelnerów. Celem tego niezwykłego wydarzenia jest wyróżnienie osób wykonujących zawód kelnera z pasją oraz restauracji, które cenią sobie wysoką jakość obsługi kelnerskiej i chcą pochwalić się nią przed szerszą publicznością. W odróżnieniu od innych miast, w których organizowane są Biegi Kelnerów, Targi w Krakowie stawiają na merytorykę. Dlatego poza konkurencjami stricte zręcznościowymi kelnerzy będą musieli wykazać się sporą wiedzą z zakresu obsługi klienta restauracji, prezentując przed jury m.in. różne techniki nakrycia stołu. Wydarzenie odbędzie się 16 listopada 2016 roku o godz. 10.30.

ENOEXPO – największy wybór win dla gastronomii

Niewątpliwym atutem targów w Krakowie i najważniejszym miejscem spotkań branży winiarskiej w Polsce są Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO, które doskonale dopełniają ofertę dla branży HoReCa. Podczas ENOEXPO restauratorzy mogą nie tylko spróbować win niedostępnych na polskim rynku, ale przede wszystkim nawiązać szerszą współpracę z producentami i dystrybutorami wina z kilkunastu krajów zainteresowanymi polskim rynkiem. ENOEXPO to także miejsce dla wszystkich, którzy chcą poszerzyć swoje winiarskie horyzonty. Krajem Partnerskim tej edycji są Węgry. Paleta węgierskich win wyróżnia się  bogactwem i różnorodnością, są one doceniane na całym świecie, nagradzane na międzynarodowych konkursach i festiwalach. Tym bardziej cieszy możliwość bezpośredniego spotkania z producentami tych doskonałych win podczas ENOEXPO. Wina zostaną zaprezentowane na specjalnym narodowym stoisku oraz podczas dodatkowych licznych prezentacji i degustacji. Pierwsze powitalne spotkanie z udziałem gości specjalnych odbędzie się 16 listopada o godz. 11.00.

 

News will be here