Setki powodów do kulinarnej radości

Kto z nas nie sprawił sobie przyjemności czymś do jedzenia? Czy kochamy słodycze, czy najlepszym deserem jest dla nas kawałek kabanosa, często by poprawić sobie nastrój idziemy do kuchni. Albo… do restauracji.

Jedzenie to emocje. Nie ma co z tym faktem dyskutować. Za tym co, jak, gdzie i z kim jemy idzie spory ładunek uczuć. Każdy element tej układanki wpływa na to, jak zapamiętamy daną potrawę. Tak jak nasz humor ma wpływ na odbiór jedzenia, tak zawartość talerza może zdecydowanie poprawić nam nastrój.

W nadchodzących dniach okazji do poprawienia sobie nastroju będzie co najmniej 36. A właściwie niemal dwa razy tyle. Albo jeszcze więcej, jeżeli policzymy wszystkie dania… Rozpoczął się Restaurant Week, podczas którego szefowie kuchni krakowskich restauracji będą gościć mieszkańców naszego miasta i podawać im trzydaniowe menu: przystawkę, danie główne i deser, w promocyjnej cenie 39 zł.

Co zatem możemy zjeść, by osłodzić sobie czekanie na definitywne nadejście wiosny? Wielbiciele kuchni włoskiej skuszą się pewnie na okonia morskiego z włoskimi warzywami i pesto robionym na orzeszkach pini oraz bakłażanem (Włoska), ośmiornicę z granatem, rukolą oraz szałwią, a także vongole z dorszem, chilli podane ze spaghetti (Trattoria Grande Piadina), czy bazyliową panna cottę z domowym grissini, podaną z parmezanem, pomidorem koktajlowym na emulsji ziołowej i kremie balsamiczno malinowym.

Miłośnicy kuchni azjatyckiej mogą wybierać pomiędzy aromatycznymi curry (Hurry Curry), kalmarami w czarnej tempurze (Musso Sushi) , sushi (Edo Fusion, Hana Sushi, Musso Sushi, Nine Kitchen) i spróbować tiramisu z matchą (Edo Fusion).

Tradycjonaliści powinni spróbować tatara wołowego z bagietką korzenną i mini sałatką oraz policzków cielęcych podanych z młodymi warzywami oraz puree ziemniaczanym i sosem szałwiowym w Winestone lub policzka wieprzowego z tłuczonymi ziemniakami i zielonymi warzywami w Pod Nosem.

Festiwal to też znakomita okazja, by przyjrzeć się co przygotowują szefowie kuchni w restauracjach hotelowych. Warto zrobić sobie wycieczkę pociągiem na lotnisko i po kwadransie wysiąść o krok od Hilton Garden Inn Krakow Airport, gdzie króluje Miłosz Kowalski, który poda m.in zupę z kiszonego chrzanu z czarną kurką, ziemniakiem i słoniną, otwartą kanapkę z policzkiem wołowym, żółtkiem, palonym kalafiorem, karmelizowaną rzymską sałatą, natką pietruszki i chrupiącą cebulką oraz parafait bananowe z ginem, tonikiem i cytryną. Wiosennie brzmi menu w Unicusie, gdzie obok jajka sous vide z sosem holenderskim i szparagami spróbujemy płatków kurczaka kukurydzianego na musie z żółtej marchwi, sosu szpinakowo-szczawiowego i warzywa.

Ci, których nie przekonały opisy podawanych dań mogą zerknąć na wydarzenie na Facebooku [LINK], gdzie publikowane są fotograficzne relacje krakowskich blogerów, którzy testowali serwowane podczas festiwalu dania. - Muślinowa delikatność kontra chrupkość, pikanteria i łagodność, intensywność i głębia smaku w kontrapunkcie do lekkości i wszystko to w jednym daniu - takie kulinarne zestawienia bardzo lubimy! – napisała Anna Wlezień z Życie od kuchni o wizycie w Restauracji Magnifica. - Jedno wielkie WOW .... a gołąbki w liściu botwiny z bryndzą, miętą i ziemniakami, kaszą z płaskurki z maślaną rzodkiewką to mistrzostwo świata! – podsumowuje propozycję Stołu Sylwia Ładyga (Ostra na słodko).

W trakcie festiwalu cztery krakowskie koktajlbary proponują emocjonujący spacer. W Mercy Brown spróbujecie, jak smakuje Euforia, Czule podejmie was Sababa, Błogości skosztujecie w Krakowska Wolnica, a Zachwytu w Z ust do ust.

Do festiwalu dołączyły: Hotel Atrium Kraków, Augusta Restauracja & Cocktail Bar, Bistro 11, Bistro Hygge, CORSE - Restauracja Korsykańska, Kraków, EDO Fusion Japanese Restaurant, Enoteka Pergamin, Restauracja Kuchnia Polska "Gąska", GRUSZKA NOVA, Hana Sushi, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Hurry Curry Kraków, Il Calzone - Restauracja i Winiarnia, Winiarnia - Restauracja Klimaty Południa, Kurka Wodna, La Forchetta Restauracja, Restauracja Magnifica - Hotel Farmona, Kraków, Musso Sushi, Musso Sushi Sukiennicza, NINE Kitchen - Sushi & Fusion Kraków, Pod Nosem - Kanonicza 22, Restauracja Qualita, Rzeźnia- Ribs on Fire Stare Miasto, Restauracja STóŁ, Tradycyja, Trattoria Grande Piadina, Trattoria Pergamin - Nullo, Twój Kucharz, Restauracja Unicus, Veganic, White Camel - Poland, Winestone, Winoman - Food&Wine, Włoska, Zalewajka, Zielonym Do Góry.

Rezerwacje: www.restaurantweek.pl.

News will be here