Święto Obwarzanka – konkursy, warsztaty, koncerty

Archiwum
O 10 na Małym Rynku oficjalnie rozpoczęło się Święto Obwarzanka. Impreza potrwa do wieczora.

Jak informuje magistrat, podczas Święta Obwarzanka będzie można poznać historię symbolu Krakowa.

– Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z 1394 r. Początkowo wypiekano go jedynie w czasie Wielkiego Postu, z upływem czasu cech piekarzy uznał, że obwarzanki można piec cały rok, ale jedynie w piątki i dni postne. Dziś to najpopularniejsze jedzenie uliczne w Krakowie – czytamy na miejskiej stronie.

A jak jest wytwarzany obwarzanek? – Produkcja odbywa się nadal ręcznie i to piekarz przekształca kulkę ciasta w sulkę – wałeczek o grubości palca, po czym skręca dwie lub trzy sulki ze sobą i łączy ich końce, tworząc zgrabne kółko. Po tym jak ciasto wyrośnie, trafia do gorącej kąpieli, czyli jest obwarzane. Obgotowane krążki są posypywane solą, ziarnami maku lub sezamu, a następnie pieczone – opisuje proces krakow.pl

Program:

11.45 – Konkurs wiedzy o obwarzanku krakowskim oraz dziedzictwie kulinarnym Krakowa

12.00 –  Prezentacja potraw przygotowanych przez uczniów szkół gastronomicznych

12.30 – Warsztaty SlowFood CE prowadzone przez Żywe Muzeum Obwarzanka

13.15 – Ogłoszenie wyników konkursu dla uczniów ZSG nr 2

14.00 – Zachowanie przy stole – savoir vivre

14.00 – Warsztaty SlowFood CE prowadzone przez Żywe Muzeum Obwarzanka

14.45 – Konkurs wiedzy o obwarzanku krakowskim oraz dziedzictwie kulinarnym Krakowa

15.00 – Warsztaty SlowFood CE prowadzone przez Żywe Muzeum Obwarzanka

15.45 – Konkurs wiedzy o obwarzanku krakowskim oraz dziedzictwie kulinarnym Krakowa

16.00 – Degustacja potraw z obwarzankiem serwowanych przez uczniów szkól gastronomicznych

16.00 – Warsztaty SlowFood CE prowadzone przez Żywe Muzeum Obwarzanka

17.00 – Warsztaty SlowFood CE prowadzone przez Żywe Muzeum Obwarzanka

17.45 – Ogłoszenie wyników głosowania publiczności

17.45 – Konkurs wiedzy o obwarzanku krakowskim oraz dziedzictwie kulinarnym Krakowa

18.00 – Koncert zespołu Hatbreakers.

comments powered by Disqus