Trwa Wiosenna Przemiana. Kolejny sukces bohatera

Od kilku tygodni trwa nasza akcja Wiosenna Przemiana, realizowana wraz z Centrum Naturhouse oraz Ośrodkiem Sportu i Rekreacji KOLNA. Kuba, główny bohater, przechodzi przemianę, która przynosi efekty.

Podczas dzisiejszej wizyty okazało się, że waga Kuby spadła poniżej magicznej granicy 100 kg! W odcinku dowiecie się o przepisanej diecie z wykorzystaniem szparagów. Kuba planuje również weekendowy wyjazd, na który otrzyma specjalne zalecenia i porady.

Zapraszamy do obejrzenia kolejnej odsłony Wiosennej Przemiany:






Szparagi zapiekane

Zielone szparagi 1 pęczek

zioła

oliwa z oliwek 2 łyżki

sól, pieprz do smaku

 

Szparagi płuczemy dokładnie żeby pozbyć sie piasku. Najwięcej jest go w główkach szparagów więc warto to zrobić dobrze żeby nie "chrzęściły " w zębach. Szparagów zielonych sie nie obiera. Chwytając za dolny koniec odłamujemy końcówki. Szparag odłamie sie w miejscu przejścia części łykowatej w nie łykowatą.

Do naczynia do zapiekania wlewamy oliwę, sypiemy ulubione zioła ( pieprz ziołowy, tymianek cytrynowy, mieszanki ziołowe  do ziemniaków lub mięsa) , wrzucamy szparagi i omywamy je oliwą i przyprawami tak żeby były nimi pokryte. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, pieczemy 15-20 min w zależności od grubości szparagów. Mają być al dente!

 

Szparagi zawijane

składniki jak wyżej

do zawijania: szynka, szynka parmeńska, suszone pomidory z oliwy, ostatecznie kawałek żółtego sera ( nie jest dietetyczny) lub mozarella

Przygotujcie szparagi  jak powyżej oraz zawińcie w coś na co macie ochotę i upieczcie jak powyżej.


Szparagi (inne warzywa) w sosie aioli

Szparagi i inne warzywa ( młode marchewki, cukinię, ziemniaki, bakłażany, kalafior, brokuły, fasolka  i inne) gotujemy al dente!! lub pieczemy w piekarniku

Sos aioli jest dobry na wszystko!

Składniki:

gruba sól morska 0,5 łyżeczki

duże ząbki czosnku - 6-10

gorzka zielona oliwa z oliwek - 200 - 250 ml

lodowate mleko 2 łyżki

odrobina octu z sherry lub soku z cytryny lub białego wina

ew. pieprz

 

W moździerzu kamiennym ucieramy obrany czosnek  z grubą sola morską , jak będzie utarty na miazgę dodajemy bardzo powoli po kropelce oliwę i mozolnie ucieramy aby zrobiła się szklista masa o konsystencji majonezu. Wlewamy lodowato zimne mleko cały czas mieszając i dodajemy ocet z sherry lub cytrynę albo wino  + ew. pieprz.

Sos aioli pasuje do ryb, wszystkich owoców morza, warzyw, pieczywa pieczonego, gaspaczo, mięs, burgerów i właściwie do wszystkiego co lubicie jeść z czosnkiem.

 

Szparagi i inne młode warzywa z frankfurckim sosem zielonym:

1 duży jogurt grecki

pęczek koperku, pietruszki, szczypiorku, garść szczawiu, rzeżuchy, estragonu, melisy, lubczyk mała gałązka

1-2  jajko na twardo

1 - 2 ogórek konserwowy

1 łyżeczka musztardy, sok z cytryny, sól, cukier, pieprz do smaku

 

Można wszystko zmiksować w blenderze ale wtedy wyjdzie masa.

Można też zioła z jogurtem zmiksować a jajka i ogórek posiekać drobno.

Można dodać czosnek i kilka kropli tabasco dla dodania pikantności.

Sos pasuje do wszystkiego.

 

Komentarz dietetyka mgr Renata Przybyłowicz z Naturhouse ul. Kosciuszki 68 i Kazimierza Wlk. 32 :

Bardzo się cieszę, że przepisy są ze szparagami w roli głównej gdyż rzadko się o nich  mówi a przecież posiadają one wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych takich jak: kwas foliowy, witaminy C, E i β- karoten, asparagina, wapń, fosfor, potas, glutation, inulina, błonnik. Dodatkowo są doskonałym elementem diety redukcyjnej (odchudzającej), ponieważ są niskokaloryczne - w 100 gramach zawierają jedynie 18 kcal.- więc osoby odchudzające się mogą jeść je bez obaw. Błonnik w nich zawarty daje uczucie sytości na dłużej co również przemawia za właściwościami odchudzającymi szparagów.

Bardzo podoba mi się przepis na szparagi zapiekane. Przede wszystkim jest to bardzo prosty przepis dla osób zapracowanych. A dodatkowo śmiało można go polecić osobom będącym na diecie odchudzającej. Danie jest niskokaloryczne oraz zdrowe.

Ciekawy jest także przepis na zawijane szparagi. W tym daniu każdy może użyć dodatkowo składników które lubi. Osobom będącym na diecie poleciłabym zamianę sera żółtego pełnotłustego na taki o obniżonej zawartości tłuszczu lub po prostu ser mozzarella light. Dodatkowo szynkę parmeńską można zastąpić szynką drobiową. Znacząco zmniejszymy w ten sposób kaloryczność potrawy.

Sos aioli  jest świetny! Nadaje się na prawdę do wszystkiego. Jego głównym składnikiem jest oliwa z oliwek, która jak chyba każdy wie, zawiera mnóstwo korzystnych właściwości prozdrowotnych. Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin antyoksydacyjnych A i E, które chronią przed rozwojem miażdżycy oraz chorób nowotworowych. Co prawda osoby będące na diecie odchudzającej nie powinny przekraczać 2 łyżek oliwy w ciągu dnia, natomiast do nadania smaku szparagom wystarczy łyżka owego sosu więc bez obaw! Drugim podstawowym składnikiem sosu jest czosnek. Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Czosnek jest wskazany również dla osób będących na diecie. Wpływa on korzystnie na pracę układu trawiennego – przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit a zawarte w nim olejki eteryczne dają uczucie sytości.

 

Frankfurcki sos zielony również dietetyczny, zdrowy i pasuje do wielu potraw. Zawiera także sporo białka, co jest niezwykle ważne w diecie osób dbających o szczupłą sylwetkę. Białko daje uczucie sytości na dłużej oraz przyspiesza metabolizm.

Smacznego! :)

 

News will be here