W każdej sali ma bić jej „serce”.

Wizualizacja wnętrza fot. Cogiteon

Wiemy jak mogą wyglądać wnętrza Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon. Instytucja właśnie rozstrzygnęła konkurs.

Od ponad roku znane są wizualizacje siedziby Cogiteonu. W krakowskich Czyżynach powstanie budynek na planie trójkąta, którego opakowanie tworzyć będą metalowe panele. Spod nich przezierać będą przeszklone fragmenty elewacji. Podczas gdy architekci z biura Heinle, Wischer und Partner doskonalą projekt siedziby centrum nauki, do pracy zabrali się scenografowie.

Pod koniec listopada instytucja ogłosiła konkurs na wstępną koncepcję plastyczno-przestrzenną wystawy stałej, której tematem jest człowiek w sieci relacji. Do zaprojektowania były wizualizacje dwóch sal: „ciało człowieka” i „jutro to dziś”. Ważna była m.in. estetyka, spójność, ergonomia, łatwość w utrzymaniu i obsłudze oraz dostosowanie do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Komisja oceniała również propozycje interaktywnych elementów ekspozycji, które miały zachęcać do wspólnego korzystania i współpracy.

Wyobraźnia rządzi!

Najlepiej z wyzwaniem poradziło sobie studio projektowe Koza Nostra z Krakowa. Zwycięski projekt przypomina edukacyjny plac zabaw. Scenografowie zaproponowali przestrzenie o układzie centrycznym z jednym, wyróżniającym się eksponatem. W każdej sali ma bić jej „serce”. Czasami wprost, choć nie dosłownie.

– W amfiteatrze czerwone krwinki służą za mięciutkie poduszki. Są zjawiska, jest opowieść o organizmie, ale nie ma turpizmu. Jest wiara w wyobraźnię dzieci i wiele miejsca na niedosłowność – tłumaczy Jacek, psycholog który współtworzył koncepcję.

W centrum świata jutra projektanci przewidzieli miejsce dla wielkiej kuli ziemskiej. – Tu obiegające ziemię informacje tworzą skomplikowaną, poplątaną sieć relacji, mózgowe zwoje społeczeństwa – jak tłumaczą. – W tym projekcie ważnym budulcem jest światło. Myślę, że to dobra sugestia – przyszłość może rozgrywać się w rzeczywistości całkiem niematerialnej – opowiadaNatalia Horak, scenograf i prezes zarządu zwycięskiej firmy.

79 na 100

Koza Nostra potraktowała naukę jako przygodę i zabawę. Przyszli zwiedzający będą polegać na własnych zmysłach, samodzielnie szukać odpowiedzi i współpracować. Scenografia wystawy ma im pomagać i stymulować do działania, ale także umożliwiać odpoczynek w strefach ciszy.

- Zwycięska praca jest atrakcyjna w detalu, jej ściany żyją, a kuliste formy, podwieszone do sufitu i mające swoje odbicie w posadzce, nawiązują do wyposażenia strefy wejściowej budynku – tłumaczy Karolina Perrin, kierownik komórki ds. wystaw, laboratoriów i warsztatów Cogiteonu. Propozycja studia Koza Nostra uzyskała 79 punktów ze 100 możliwych do zdobycia.

Nagrodą (oprócz tej finansowej) jest zaproszenie do współpracy przy projektowaniu konkretnych rozwiązań konstrukcyjnych. Wystawa stała Cogiteonu podzielona jest na pięć sekcji tematycznych. Na razie poznaliśmy wstępny wygląd dwóch z nich. – Ta praca wytycza kierunek, ale potrzebujemy kilku miesięcy dalszych prac, aby dopracować szczegóły i znaleźć ostateczne rozwiązania – tłumaczy Piotr Szymański, dyrektor Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon.

Budynek wraz z wystawą stałą, laboratoriami, salą konferencyjną i przestrzeniami towarzyszącymi powstanie przy ul. Bora Komorowskiego w 2022 roku.

comments powered by Disqus