W listopadzie posmakuj gęsiny! Nowe menu sezonowe w Restauracji Qualita!

Gęś pieczona, wędzona, pasztet, a może smalec? Przyrządzane na wiele sposobów dania z gęsiego mięsa to jeden z nieodłącznych elementów kuchni polskiej w okresie jesienno-zimowym.

Listopadowe zamiłowanie do gęsiny swoje korzenie ma jeszcze w staropolskich tradycjach, a szczególnie mocno wiąże się z obchodami Dnia Św. Marcina, który przypada na 11 listopada. Z tej okazji, przed laty organizowano wielkie uczty, podczas których zjadano duże ilości gęsiny i pieczywa, a całość popijało się piwem i grzanym winem.

By ocalić staropolską tradycję od zapomnienia, gęsina coraz częściej powraca do restauracyjnych kart. Specjalne menu, zawierające 6 niezwykłych, autorskich potraw z gęsiną w roli głównej, proponuje Szef Kuchni krakowskiej Restauracji Qualita, która mieści się tuż przy Rondzie Grunwaldzkim.

Wspomniane Menu stanowi idealny motyw przewodni dla klimatycznej, jesiennej kolacji. Doskonałym wprowadzeniem są przystawki, wśród których Gość może wybrać między sałatką z rukoli i świeżych ziół, podawanej z filetem z gęsi wędzonym na drewnie bukowym, a gęsimi żołądkami gotowanymi w rosole warzywnym i duszone z borowikami. Dopełnienie pierwszej części kolacji stanowi aromatyczny rosół domowy gotowany na gęsinie, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza bogatej mieszance świeżych ziół i przypraw takich jak czosnek, majeranek, gałka muszkatołowa. Podawany jest on z gęsimi kołdunami (małymi pierożkami z gęsim nadzieniem), oraz kluseczkami przygotowanymi z mąki macowej.

Punkt kulminacyjny kolacji stanowi danie główne. W karcie znajdują się dwie propozycje. Pierwszą z nich jest filet na pipku (z cienko krojonego gęsiego żołądka). Danie przygotowywane jest metodą sou-vide, która polega na gotowaniu mięsa w szczelnie zamkniętym opakowaniu umieszczonym w kąpieli wodnej. Pozwala to na zachowanie naturalnego smaku dania. Filet podawany jest w sosie na bazie ciemnego piwa, miodu i anyżu, w towarzystwie knedla z czerwonej kapusty i ziemniaka palonego. Druga propozycja to gęsie udko, które dzięki trzytygodniowemu konfitowaniu posiada wyjątkowe, naturalne walory smakowe. Podawane jest ono w sosie z czarnej borówki z gruszką, w towarzystwie zapiekanki z kaszy oraz ogórka kiszonego po żydowsku na ostro.

Zwieńczeniem kolacji jest deser w postaci gruszki gotowanej w czerwonymi winie z korzennymi przyprawami i miodzie ekologicznej pasieki w Kamionnej, której towarzyszy kruszonka piernikowa i lody sosnowe.

Restauracja Qualita, już po raz kolejny weźmie udział w konkursie organizowanym przez Slow Food Polska w ramach akcji „Gęsina na Św. Marcina”. Spośród blisko 60 restauracji zaproszonych do udziału w wydarzeniu wybrana zostanie jedna, która otrzyma tytuł „Króla Gęsiny”.

Menu będzie dostępne przez cały miesiąc (od 9.11 – 11.12).

Zapraszamy i życzymy smacznego!

News will be here