W dzisiejszym odcinku dietetyk Naturhouse poradzi głównemu bohaterowi naszej akcji co jeść w czasie spotkań ze znajomymi. Szukacie pomysłów na zdrowe i smaczne przekąski czy potrawy w czasie majówki? Obejrzyjcie dzisiejszy odcinek Wiosennej Przemiany.
Pasta z oliwek
Składniki:
Ok. 200 g kremowego białego serka
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 suszone pomidory w oliwie
8 czarnych oliwek
1 średnia czerwona cebula
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory wyjąć z oliwy, odsączyć na ręczniku papierowym i drobno posiekać. Oliwki pokroić
w plasterki, czosnek i cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać serek z jogurtem, dodając pozostałe składniki. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Podajemy na grzankach razowych FIBROKI i NAPOJEM APINAT KAFEE.
Pasta z bakłażana
Składniki: ½ bakłażana 6 oliwek 1 obrany ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki soku z cytryny |
sól, pieprz 150 ml gęstego jogurtu naturalnego grzanki razowe FIBROKI 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki |
Przygotowanie:
Bakłażan umyć, pokroić w cienkie plastry, posolić i odstawić na 15 minut. Oliwki i czosnek drobno posiekać, posolić, przełożyć do salaterki i rozgnieść. Plastry bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron, aż zmiękną i zbrązowieją. Potem drobno je posiekać i przełożyć do salaterki z oliwkami i czosnkiem. Dodać szczypiorek, skropić sokiem z cytryny, wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodawać porcjami jogurt
i mieszać, aż do uzyskania gęstej masy. Pastę z bakłażana nakładać na grzanki razowe FIBROKI, każdą grzankę posypać natką pietruszki.
Podajemy na grzankach wysokobłonnikowych FIBROKI I NAPOJEM APINAT KAFEE.
Arbuz z fetą
Składniki:
½ małego arbuza
100 g sera feta
4 łyżki soku z cytryny
pieprz
kilka listków świeżej mięty lub melisy
Przygotowanie:
Miąższ arbuza pokroić w kostkę, usunąć pestki. Ser feta zetrzeć na tarce. Kawałki arbuza przełożyć do salaterki, polać sokiem z cytryny, posypać fetą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Udekorować listkami mięty i melisy.
Podawać z filiżanką naparu DRENANAT INSTANT Z PLASTERKIEM CYTRYNY.
Sałatka z pęczaku
Składniki:
1/2 szklanki pęczaku/kaszy jaglanej/ kuskus/inne kasze (przed ugotowaniem)
1 połówka brzoskwini z puszki
1 marchewka
2 gałązki selera naciowego
4 łyżki groszku konserwowego
łyżka oliwy
sól i pieprz
łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Kaszę ugotować lekko osolonej wodzie. Brzoskwinie pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę obrać, ugotować i również pokroić w kostkę. Gałązki selera przeciąć wzdłuż i posiekać plasterki. Wszystko wrzucić do kaszy, dodać groszek, doprawić oliwą, solą, pieprzem
i szczypiorkiem. Dokładnie wymieszać.
Popijamy gorącym napojem LEVANAT INSTANT Z PLASTERKIEM CYTRYNY.
Kurczak w rumie z ananasem
Składniki :
-
1 dojrzały ananas
-
700 g mięsa drobiowego
-
2 cebule
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka masła
-
2 łyżki rumu
-
sok z 1/2 limonki
-
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ananas obrać i pokroić w kostkę. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, posolić, oprószyć pieprzem. Obrać cebulę i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu
z grubym dnem rozgrzać oliwę i masło, wrzucić mięso i zrumienić, potem wyjąc je na talerz. Na pozostały w rondlu tłuszcz wrzucić cebulę i smażyć 5 minut na średnim ogniu, stale mieszając. Usmażoną cebulę wyjąć z rondla, a na tłuszcz wrzucić kawałki ananasa. Zwiększyć ogień i smażyć, aż ananas się zrumieni. Dodać mięso i cebulę, smażyć jeszcze minutę,
a następnie wlać rum. Odczekać, aż się rozgrzeje, po czym podpalić, zachowując ostrożność. Potrawa przestanie płonąć po kilku minutach, gdy alkohol wyparuje. Można również bez rumu . Na końcu dodać czosnek i sok z limonki.
Kurczaka podawać z gorącym napojem LEVANAT INSTANT z cytryną.
Po porady dietetyka i smaczne oraz zdrowe diety zgłoś sie do nas na konsultację. Pomożemy Ci nie tylko w odchudzaniu ale też w utrzymaniu dobrego samopoczucia, kondycji skóry, włosów i paznokci. Pomożemy Ci pozbyć się celulitu, kłopotów jelitowych, oczyścić organizm, wzmocnić odporność, wyrównać ewentualne niedobory.
NIE ZWLEKAJ - UMÓW WIZYTĘ U DIETETYKA JUŻ DZIŚ