Restauratorzy na celowniku UOKiK-u

UOKiK wziął pod lupę 53 restauracje i bary zlokalizowane w rejonach turystycznych, w tym osiem w Małopolsce i trzy w Krakowie. Z kontroli wynika, że 60 proc. przedsiębiorców nie przestrzega przepisów. Co mają za uszami krakowscy restauratorzy?

– W okresie przedwakacyjnym rozpoczęliśmy kontrole lokali gastronomicznych. Skupiliśmy się na rzetelności obsługi klientów w restauracjach i barach w miejscowościach turystycznych oraz w lokalach, które znajdują się przy głównych szlakach komunikacyjnych. Ponad 60 proc. skontrolowanych do tej pory przedsiębiorców nie przestrzega przepisów prawa – skomentował wyniki kontroli Tomasz Chróstny, prezes UOKiK.

Urzędnicy w okresie od kwietnia do połowy maja skontrolowali łącznie 53 lokale w całej Polsce, z czego w 32 stwierdzono nieprawidłowości. Problemy się powtarzają, jak w przypadku poprzednich kontroli. Chodzi przede wszystkim o nierzetelną obsługę klienta, zaniżone porcje jedzenia, napojów oraz informowanie o cenach.

W Krakowie skontrolowano trzy lokale gastronomiczne. To restauracje Boscaiola, Kto Wypuścił Skowronka, w których nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości, oraz Manzana. W tej ostatniej urzędnicy doszukali się nieprzestrzegania przepisów o uwidacznianiu cen, z czym zresztą wykazano problemy w kilkudziesięciu placówkach gastronomicznych. Restauracji Manzana może zostać wymierzona kara pieniężna, sprawa jest w toku.

Najczęstsze przewinienia restauratorów z perspektywy UOKiK-u to brak informacji o cenie potrawy/napoju, zaniżona waga potraw, brak informacji o szkodliwości alkoholu czy zakazie palenia.