Ruszyły targi horeca w Krakowie

fot. materiał prasowy

W halach Expo Kraków trwają właśnie targi branży horeca, czyli hotelowej i gastronomicznej. W wydarzeniu bierze udział ponad 300 wystawców.

Na targach prezentowane jest kompleksowe wyposażenie dla hoteli, obiektów wypoczynkowych, restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych, a także żywność i napoje oraz wina z całego świata. Zobaczymy tam również wiele produktów i rozwiązań, które zoptymalizują prowadzenie biznesu gastronomicznego oraz hotelarskiego pogrupowanych w ramach specjalnych stref tematycznych: wyposażenia zaplecza kuchennego, rozwiązań IT, produktów lokalnych i regionalnych, polskich win i alkoholi rzemieślniczych.

Dodatkowo podczas warsztatów szkoleniowych dowiemy się m.in. jak reagować na aktualne zmiany rynkowe, które nowoczesne technologie warto wprowadzić w swoim biznesie oraz jak wyróżnić się w mediach społecznościowych i wykorzystać ich potencjał, żeby podnieść sprzedaż.

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie

Tematem przewodnim strefy pokazowej na Targach HORECA®/GASTROFOOD jest kuchnia myśliwska, a najważniejszą częścią programu trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie. Ten organizowany przez firmę Las-Kalisz jedyny w Polsce cykliczny konkurs kulinarny ma na celu popularyzację dziczyzny w branży HoReCa.

Głównym tematem jest mięso zwierząt łownych pozyskiwane w ramach zrównoważonej gospodarki łowieckiej. Uczestnicy tegorocznej odsłony konkursu zmierzą się w przyrządzaniu przystawki z mięsa i wątróbki króliczej oraz dania głównego z udźca sarny. Na skomponowanie obu potraw (po dziesięć porcji każdej z nich) dwuosobowe zespoły złożone z szefa oraz kucharza pomocniczego będą miały 120 minut. Ich wysiłki oceni sześcioosobowe jury składające się z doświadczonych kucharzy. Ich zmagania na żywo oraz online będzie można obserwować w drugim dniu targów (17.11.2022).

Wina naturalne

Tradycyjnie równocześnie z targami odbędą się największe w Polsce Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO®. Prezentacje win oraz innych alkoholi z wielu krajów, spotkania i warsztaty prowadzone przez znanych ekspertów, degustacje typu Master Class i prestiżowe konkursy winiarskie to zdecydowanie atuty tych targów.

Kawowe Mistrzostwa Polski w Krakowie

Targom towarzyszyć będą Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters. Obie konkurencje są niezwykle złożone i techniczne, oceniany jest w nich kunszt osób, które na co dzień wypalają i próbują kawy. Wydarzenie organizuje Specialty Coffee Association (SCA), stowarzyszenie branżowe integrujące zarówno indywidualnych baristów, jak i kawiarnie, palarnie, hotele, dystrybutorów i producentów. Podczas Mistrzostw Polski Roasting zawodnicy oceniają jakość zielonej kawy, opracowują profil palenia, który najlepiej podkreśla pożądane cechy tej kawy i wreszcie są punktowani pod kątem ostatecznej jakości kawy palonej w filiżance.

Mistrzostwa Polski Cup Tasters to zawody, które mają na celu wyłonienie profesjonalnego sensoryka, wyróżniającego się szybkością, dokładnością w rozróżnianiu smaków i aromatów kaw segmentu Specialty. Oprócz obserwowania zmagań zawodników, będzie można wziąć udział w panelach dyskusyjnych, podczas których poruszane będą ważne tematy dotyczące zmian klimatu i  jego wpływu na produkcję kawy, Fair Trade - czy i w jaki sposób możemy się przyczynić do rozwoju plantatora? Ponadto w programie warsztaty dotyczące otwarcia kawiarni oraz palarni kawy, a także wpływu wody na smak i aromat kawy.

News will be here