Start festiwalu Fine Dining Week – tych restauracji nie można przegapić!

Tegoroczny Fine Dining Week (5-31 lipca) odbywa się pod hasłem #NowaGościnność! Wyjątkowe doświadczenia restauracyjne w festiwalowej cenie przeżyć można w niemal 100 najlepszych restauracjach w Polsce, w tym w 18 w Krakowie.

Nowa edycja festiwalu to opowieść o nowej gościnności, która obok doskonałych dań i kunsztu szefów kuchni determinuje całe doświadczenie kulinarne w restauracji. #NowaGościnność to profesjonalna, ale przede wszystkim, przyjacielska i relacyjna obsługa. To pełnia doświadczenia, dzięki której gość czuje, że wizyta w Restauracji jest karmieniem emocji na każdym poziomie – talerza, atmosfery, obsługi. “Gość jest najważniejszy” - to idea tegorocznej edycji Fine Dining Week, który potrwa od 5 do 31 lipca.

- Festiwal jest naszym ulubionym okresem w roku - mówi Andrzej Rachwalski z krakowskiego koktajlbaru William Rabbit & Co - Magic Spot, w którym można spróbować egzotycznego menu w cenie 99 zł. - Spotykamy nowych gości którzy chcą poznawać nowe smaki a to jest coś co dla nas na co dzień przede wszystkim barmanów bardzo ważne. Do rozwoju naszej karty dań dokłada się cały zespół barmanów, kucharzy czy zewnętrznych ekspertów. Każda edycja łączy się dla nas również z Cocktail Paringiem dań, czyli dobieraniu najlepszych kompozycji alkoholu do jedzenia. Jesteśmy pionierami na tej mapie dlatego chcemy iść krok dalej specjalnie dla naszych gości podczas festiwalu - uzupełnia Rachwalski i dodaje, że w Rabbicie spróbować można także autorskich koktajli bezalkoholowych.

W samym centrum Krakowa, przy ulicy Dominikańskiej 3, szef Grzegorz Fic z sukcesem rozpieszcza podniebienia Gości. Albertina znana jest wymagającym koneserom nieoczywistych smaków - po raz kolejny wyróżniona została w przewodniku Michelin. W ramach festiwalu czekają tu na gości dwie wersje pięciodaniowego menu, a w nich między innymi szparagi z miso i pistacjami, pappardelle z selera z serem Gruyère i świeżą truflą czy filet z okonia morskiego z sosem anyżowym.

W przewodniku Michelin wyróżniona została także Nota Resto, która na festiwal przygotowała propozycje zarówno dla wegetarian, jak i osób, które lubią ryby czy dziczyznę. Szef kuchni Michał Cienki zaserwuje m.in. deser kryjący się pod kombinacją słów: marchew,  masło palone i  rokitnik, czy przystawkę z jelenia z rabarbarem i jałowcem.

W festiwalu wezmą także ulubione restauracje gości Restaurant Week: La Forchetta, gdzie zjemy m.in. ośmiornicę, czy filet z zębacza oraz Kuryer, który poda pampuchy z szarpaną wołowiną lub boczniakami, chłodnik z botwiny z lodami z koziego sera czy filet z kaczki z dzikimi brokułami. Wielbiciele sushi powinni zerknąć do Nago Sushi & Sake, gdzie spróbować będzie można ceviche z pstrąga z Kluczwody, rainbowmaki z tatarem z dorady, czy boczniaków w kimchi. Ceviche zaserwuje także Folga. Warto też zerknąć na propozycje przygotowane przez Tomasza Tracza w najpiękniej położonej krakowskiej restauracji, czyli Baszcie - U Ziyada. Goście zjedzą tam m.in. kaczkę z krokietem z uda, emulsją z kwiatu czarnego bzu, kiszonym rabarbarem i sosem foie gras oraz sernik baskijski.

W Krakowie udział w festiwalu biorą: Albertina, Anima (Sheraton Grand Kraków), Baszta - U Ziyada, Bistro the Hours, Chill#53, Esterante, Folga, Garnish Food&Wine, Gavi Restaurant, Kuryer Restaurant, La Forchetta na nowo, Molto, Nago Sushi & Sake, Nota_Resto by Tomasz Leśniak, Papryczki 5, Sobre mesa Restaurant, William Rabbit & Co - Magic Spot oraz Winestone.

Listę restauracji oraz pełne przygotowane przez nie menu festiwalowe można znaleźć na stronie https://FineDiningWeek.pl/. Na gości czekają doświadczenia restauracyjne dostępne w specjalnej festiwalowej cenie: 3 dania + amuse-bouche i koktajl za 99 zł, 5 dań + amuse-bouche i koktajl za 179 zł, oraz większe, rozbudowane menu w cenie powyżej 199 zł. Tegoroczny Partner Festiwalu Roku Gin zadbał o festiwalowe koktajle - do rezerwacji można dodać Roku Gin & Kinley Tonic Water (tradycyjne połączenie ginu z tonikiem) lub Roku Kyoto Club (orzeźwiający koktajl z zieloną herbatą i sokiem malinowym). Dzięki Partnerowi Koktajlowemu - Kinley - dostępna jest również wersja bezalkoholowa - moktail Kinley Elderflower Zero.