Ukraińskie potrawy i zbiórka datków na Małym Rynku

zdjęcie przykładowe z festiwalu pierogów fot. Krzysztof Kalinowski/LoveKraków.pl

W sobotę, 2 kwietnia, w godzinach 14-19 na Małym Rynku pod hasłem „Pomagamy Ukrainie ze smakiem” odbywać się będzie degustacja potraw ukraińskich połączona ze zbiórką datków dla uchodźców z Ukrainy.

W programie przewidziano m.in. stoiska z kuchnią ukraińską, prezentowane przez Uniwersytet Rolniczy oraz Akademię Górniczo-Hutniczą, stoiska służb mundurowych z pojazdami reprezentacyjnymi, czy stoisko Kopalni Soli „Wieliczka”.

W trakcie wydarzenia Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krakowie wręczać będzie sadzonki drzew. Odbywać się będą występy zespołów artystycznych: Chóru Uniwersytetu Rolniczego, Studenckiego Zespołu Góralskiego Uniwersytetu Rolniczego „Skalni”, Zespołu Sygnalistów Myśliwskich „Hagard”, Orkiestry Reprezentacyjnej Akademii Górniczo-Hutniczej, Zespołu Pieśni i Tańca AGH „Krakus”, czy Orkiestry Baczków.

W przedsięwzięcie z ramienia Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie zaangażowane są osoby pochodzące z Ukrainy, a mieszkające w domach studenckich URK, które wraz z pracownikami uczelni przygotują tradycyjne dania ukraińskie.

Uniwersytet Rolniczy przygotuje następujące potrawy: blisko 8000 sztuk pierogów (z twarogiem i cebulą dymka na słono oraz z ziemniakami i smażoną cebulą), 400 litrów barszczu czerwonego ukraińskiego, kapustę kiszoną duszoną z żeberkami podawaną z pieczonymi ziemniakami, Vinigret.

Przygotowanie potraw na taką skalę wiązało się z zabezpieczeniem: 240 kg żeberek wędzonych, 385 kg kapusty kiszonej, 300 bochenków chleba, 160 kg ziemniaków, 100 kg mąki, 70 kg twarogu, 50 pęczków szczypiorku, 40 kg marchwi, 30 kg boczku, 30 kg przecieru pomidorowego, 35 kg ogórków kiszonych, 20 kg kapusty świeżej, 80 kg buraków czerwonych, 20 kg cebuli białej, 7 kg cebuli czerwonej, 15 litrów śmietany, 25 puszek fasolki czerwonej, 27 puszek fasoli białej, 25 puszek fasolki szparagowej, 18 puszek groszku zielonego, 10 litrów oleju, 6 kg pieprzu, 5 kg soli.

comments powered by Disqus