Nowohuckie Centrum Kultury jesienią rozpoczyna rewitalizację otoczenia [WIZUALIZACJE]

Tak zmieni się otoczenie NCK fot. mat. prasowe NCK
Po zmianach „od środka” przyszedł czas na otoczenie. Jesienią Nowohuckie Centrum Kultury rozpoczyna rewitalizację swojego otoczenia. Jej koszt to prawie 8 mln zł.

Wymiana nawierzchni dróg, chodników i parkingu, udrożnienie kanalizacji deszczowej, rekompozycja zieleni czy rozbiórka zdegradowanego i niebezpiecznego basenu do wodowania modeli pływających. To tylko niektóre punkty remontowego harmonogramu Nowohuckiego Centrum Kultury.

Trzy hektary do zmiany

Łącznie rewitalizacji zostaną poddane 3 hektary terenu wokół instytucji. Dzięki temu powstanie ogólnodostępny teren dla mieszkańców. Będą tu mogli nie tylko wypoczywać, ale też uczestniczyć w wydarzeniach plenerowych.

Co więcej, ma zostać również wyremontowany balkon znajdujący się z tyłu budynku NCK, z którego rozpościera się widok na łąki nowohuckie.

– Na tarasie będzie można napić się kawy, zjeść coś i odpocząć. Razem z Zarządem Zieleni Miejskiej chcemy dokonać też rekompozycji zieleni na skarpie. Jakieś 20 lat temu nie była ona obrośnięta żadnymi drzewami, dlatego widok na łąki nowohuckie był niesamowity – mówi Zbigniew Grzyb, dyrektor Nowohuckiego Centrum Kultury.

Instytucja zapewnia, że usunięte zostaną tylko te drzewa, których korzenie wrastają w krawężniki czy mury oporowe, a także te uszkodzone, chore i kolidujące z sieciami przesyłowymi. W zamian za to NCK planuje szereg nasadzeń zastępczych.

Rok prac

Obecnie trwają jeszcze prace projektowe, ale jeszcze tej jesieni rozpocznie się modernizacja parkingu.

– Natomiast przyszły rok to okres intensywnej pracy rewitalizacyjnej i budowlanej. Mamy nadzieję, że do końca 2020 roku zakończymy wszystkie prace – zaznacza dyrektor NCK.

Koszt prac to prawie 8 mln zł, z czego ponad 5 mln zł pochodzi ze środków unijnych, a ponad 2 mln zł to wkład własny miasta.

W ubiegłym roku zakończyła się modernizacja sali teatralnej NCK, która pochłonęła ponad 8 mln zł. Remont trwał trzy miesiące. Wymieniono wykładziny, zdemontowano stare obicia ścian, pojawiło się nowoczesne oświetlenie i nagłośnienie. Wcześniej w całym budynku wymieniono oświetlenie na energooszczędne, zmodernizowano instalację przeciwpożarową i zamontowano oświetlenie awaryjne.

comments powered by Disqus