Pierogi, gołąbki, żurek, kotlet schabowy czy bigos. Polska kuchnia – choć bardzo kaloryczna, obfituje w wiele smacznych potraw, które są słynne na całym świecie. Uwielbiają je nie tylko Polacy, ale i obcokrajowcy przyjeżdżający do kraju nad Wisłą. Dania narodowe to nie tylko specjalność w domowym zaciszu, bowiem wśród barów i restauracji serwujących rozmaite menu, nie brakuje lokali z typowo polskimi specjałami. Dodatkową atrakcją dla gości z zagranicy jest niejednokrotnie wystrój, nawiązujący często do narodowych tradycji i historii. W Krakowie również jest ich sporo.
Wśród niezwykle bogatych ofert, jakie serwują klientom krakowskie bary i restauracje, można znaleźć sporo takich, które prezentują kuchnię zagraniczną. Przeważają w tym przypadku lokale ze specjałami włoskimi i francuskimi. Wiele jest także miejsc o nazwie Gruzińskie Chaczapuri czy Kebab. Ponadto pojawiają się restauracje z potrawami indyjskimi, chińskimi, japońskim sushi czy kuchnią wschodnią – na przykład ukraińską. Nie da się jednak nie zauważyć lokali oferujących tradycyjne polskie menu. Miejsca te są odwiedzane nie tylko przez Polaków poszukujących swoich ulubionych potraw. To także świetna okazja do skosztowania narodowych dań dla turystów. Chociaż gościom z zagranicy może i nie wiele mówią nazwy takich restauracji, to Polakom kojarzą się z czymś tradycyjnym i po prostu – swojskim.
Kusząca propozycja
W Krakowie nie trudno jest dostrzec nazwy restauracji, które wskazują na tradycyjne polskie menu. Do przykładowych określeń, jakie widnieją na szyldach lokali, należą chociażby: Ogniem i Mieczem, Ziemiańska, Jarema, Czerwone Korale, W Starej Kuchni, Staropolska, Polskie Smaki, Morskie Oko, Hulajdusza czy Wesele. Każdy, kto wejdzie do tego typu restauracji, zauważy bardzo specyficzny wystrój, który tworzy wyjątkowy klimat. Do tego – rozmaite zapachy polskich specjałów i narodowy jadłospis. Odnaleźć w nim można nie tylko dania ogólnonarodowe, ale też potrawy lokalne z różnych regionów Polski.
A może po góralsku?
Ciekawe miejsce stanowi na przykład restauracja Morskie Oko, gdzie serwowane są tradycyjne dania staropolskie, a wśród nich nie brakuje kuchni góralskiej. Zamówić tam można kwaśnicę góralską, placek po zbójnicku, kotlet zakopiański czy sałatę góralską z bryndzą. W menu restauracji Wesele widnieje natomiast zakładka z krakowskimi specjałami i przysmakami małopolskimi. Jako przykładowe potrawy warto wymienić chociażby grillowaną kaszankę z cebulką i zasmażaną kapustą, żeberka zapiekane z sosem śliwkowym ze śliwowicą, bigos myśliwski z grzybami leśnymi, a nawet golonkę z dzika podawaną w sosie miodowo-piwnym.
Coś specjalnego z Krakowa
Wśród dań narodowych, jakie widnieją w jadłospisie krakowskich restauracji, najczęściej pojawiają się bigos, kotlet schabowy, filety z kurczaka bądź indyka w rozmaitych sosach, placki ziemniaczane i naleśniki. Bardzo często można znaleźć potrawy z kaczymi udkami, polędwicą wieprzową albo wołową. W przypadku dań rybnych wiodą prym pstrągi, sandacze, łososie i śledzie. Podstawowym elementem polskiej kuchni są również zupy, których także nie brakuje w ofertach krakowskich restauracji. Nie sposób nie wspomnieć o żurku z grzybami, rosole, zupie pomidorowej, grochówce, barszczu czerwonym z uszkami bądź krokietami, a także zupie jarzynowej, krupniku i kapuśniaku.
Ach, te pierogi!
Stałym elementem polskiego menu są oczywiście pierogi, które znajdują się w każdym tradycyjnym menu. Nie brakuje wśród nich tych najpopularniejszych, a mianowicie ruskich – podawanych po staropolsku ze skwarkami lub cebulką. Obowiązkowo pojawiają się też pierogi z kapustą i grzybami, polane masełkiem. Bardzo lubiane i często wybierane przez klientów są także te z owocami, zazwyczaj truskawkami i jagodami leśnymi. Najczęściej podaje się je z dodatkiem śmietany bądź jogurtu. W wielu miejscach można również delektować się pysznymi wypiekami, jak na przykład sernikiem, szarlotką, makowcem, piernikiem, babką oraz mazurkiem.