Trwają rezerwacje na największe wydarzenie towarzysko-kulinarne w Polsce: RestaurantWeek! Wiosenna edycja odbędzie się pod hasłem #BornToBeFoodie i potrwa od 4 marca do 17 kwietnia. W Krakowie udział w akcji zapowiedziało ponad 50 restauracji. Ich pełne nieoczywistych połączeń składników menu zaskoczy niejednego smakosza.
Bycie Foodie to nie wybór…
To już 10. edycja wydarzenia. Miniona dekada upłynęła pod znakiem spotkań przy stołach najlepszych restauracji oraz odkryć kulinarnych, które na stałe wpisały się w serca Foodies. To właśnie dzięki nim, na przestrzeni tych 10 lat, Festiwal stał się jednym z najważniejszych kulinarnych wydarzeń na świecie. Jak podkreślają jego organizatorzy, edycja Born to Be Foodie to coś więcej niż wydarzenie. To celebracja wszystkiego, co związane z jedzeniem. Festiwalowe spotkania są okazją, by spróbować czegoś nowego.
Gdzie się wybrać?
W Festiwalu weźmie udział ponad 400 najlepszych restauracji z 13 największych miast w Polsce. Różnorodność kulinarną będzie można odkrywać w Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Bydgoszczy, na Śląsku, Warmii i Mazurach oraz we Wrocławiu. W Krakowie udział wezmą m.in.: Novum Ristorante, Qrudo Food&Wine, La Forchetta na nowo, Andromeda Alfa, Bistro Bene by Tomasz Leśniak, Cyrano de Bergerac, Halicką, Hen House Food & Drink, Volver, Ed Red, czy Ima Sushi.
Co na talerzach?
Menu wiosennej edycji zaskoczy różnorodnością! Wybór jednej potrawy będzie prawdziwym wyzwaniem. W menu będzie można znaleźć zarówno klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu, jak i odważne, nieoczywiste połączenia składników. Krakowscy szefowie kuchni przygotowali na tegoroczną edycję takie kompozycje jak: śledź z czekoladą, ptyś z kremem z owczego sera, krokiet z kaszanką, orzechami laskowymi i gorzką czekoladą, czy wytrawny pączek faszerowany kremem z bryndzy i orzecha laskowego podany z musem z czerwonej cebuli, majonezem ziołowym i pudrem z oliwy truflowej.
Wszystkie dania można znaleźć na restaurantweek.pl. Aby dokonać rezerwacji, należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® przewidziana jest na 90 minut. Kilka kliknięć, jedna rezerwacja, stół pełen Najbliższych i voilà!
Wejdź w tryb śniadaniowy!
Równolegle z RestaurantWeek będzie odbywał się festiwal śniadań BreakfastWeek. To sposób na wiele śniadaniowych odkryć, które pozwolą wyjść z porannej rutyny. Popisowe śniadanie z kawą na napoju roślinnym można zarezerwować w festiwalowej cenie 35 + opłata rezerwacyjna do 5. Rezerwacje na BreakfastWeek ruszają 18 lutego.
Proces rezerwacji podobny jest do tego znanego z RestaurantWeek®: należy wybrać jedno
z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każdą z topowych restauracji i śniadaniowni. W ramach prezentu do każdej rezerwacji Goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro. Breakfast Week, tak jak RestaurantWeek®, potrwa od 4 marca do 17 kwietnia.