Wiosną poznamy smak średniowiecznego krakowskiego piwa

fot. pixabay.com

Archeolog i historyk dr Sławomir Dryja z UPJPII na podstawie osadu ze ścian w piwnicach pałacu Lubomirskich przy ul. św. Jana wyodrębnił drożdże i odtworzył recepturę białego piwa, jakie produkowano w średniowiecznym Krakowie.

– Historia piwowarstwa i szeroko pojęta kultura piwna to nie tylko obszar moich zainteresowań naukowych, ale również pasja i hobby – mówi dr Sławomir Dryja.

Piwo Krakowskie Białe

– Od niemal dwudziestu lat jestem piwowarem domowym, wraz z grupą pasjonatów zakładałem Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. W roku 2019 ukończyłem kurs piwowarski w Instytucie Piwowarsko-Słodowniczym w Pradze, jak również odbyłem szereg praktyk w browarach na terenie Czech – dodaje doktor.

– Efektem połączenia wiedzy historyka i piwowara jest program wskrzeszenia tradycyjnego krakowskiego piwa białego. Tradycja jego warzenia sięga XIII wieku, które z początkiem wieku XIX całkowicie zanikło. Dzięki zaangażowaniu wielu osób, w tym pracowników naukowych Uniwersytetu Rolniczego, ale także dzięki podpisanemu porozumieniu o współpracy UPJPII z Czechami już niedługo poznamy jego smak! – stwierdza.

A jak będzie smakować?

– Nasze piwo bardziej, o dziwo, przypominać będzie klasyczny leżak pilzner, będzie miało piękną białą pianę, to też jest cechą charakterystyczną. Te piwa pszeniczne się fantastycznie pienią i ta piana jest trwała. Mam nadzieję, że taką uda nam się uzyskać. I charakterystyczny kolor, któremu zawdzięcza swoją nazwę, nie jest całkowicie białe, ale bardzo jasne i przejrzyste – tłumaczy dr Dryja.

Pierwsze warki pojawią się najprawdopodobniej w kwietniu.