Ceny świeżych grzybów na placach targowych w centrum miasta zaczynają się od 12 zł za kilogram rydzów. Ale już za suszone borowiki zapłacimy nawet… 1000 zł za kilogram.
Na Hali Targowej za różnej wielkości i jakości rydze zapłacimy od 12 do 30 zł/kg. 12 zł zapłacimy też za opieńki. Świeże podgrzybki kosztują 33zł. Ceny grzybów suszonych są już znacząco wyższe: płacimy tu najczęściej za 100-gramowe opakowania, a ich cena waha się od 20 do nawet 100 zł.
Na Starym Kleparzu za 100 g suszonego borowika zapłacimy 35 zł. Krojony podgrzybek – tylko 14 zł. Najdroższe opakowanie, jakie znaleźliśmy, to 200-gramowy woreczek z borowikiem szlachetnym za 200 zł.
Najmniejszy wybór grzybów oferuje Nowy Kleparz.
Fot. Krzysztof Kalinowski/LoveKraków.pl