Czy woda z kranu jest zdatna do picia bez przegotowania? To pytanie od lat stawiają sobie mieszkańcy Krakowa. Jedni piją ją bez obaw o swoje zdrowie, inni zaś dają pod wątpliwość stan sieci wodociągów, które ją dystrybuują. Badania są jednak jednoznaczne: krakowska „kranówka” jest drugą najlepszą wodą na świecie.
Badanie przeprowadziła Europejska Organizacja Współpracy na rzecz Benchmarkingu. Wynika z niego, że woda w krakowskich kranach jest drugą najlepszą wodą na świecie pod względem jakości. Ustępuje jedynie tej, do której mają dostęp mieszkańcy Singapuru.
Woda, którą oferuje MPWiK, w Krakowie pojawiła się w zestawieniu po raz pierwszy. Pod względem jakości była ona lepsza niż wody m.in. ze Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Japonii czy Niemiec. Łącznie w IX edycji badań wzięło udział kilkadziesiąt przedsiębiorstw wodociągowych z 16 państw.
Krakowskie wodociągi oferują wodę, która spełnia wszelkie normy unijne i krajowe. Istotne jest również to, że jej jakość kontrolowana jest na bieżąco: na stacjach kontrolnych w punktach poboru co kilka sekund i co kilka godzin w trybie laboratoryjnym.
Woda jest badana po przepłynięciu rurami
Jak zapewnia Robert Żurek z Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Krakowie, obawy o stan krakowskich rur są nieuzasadnione. MPWIK stale modernizuje sieć wodociągową, a woda nadaje się do spożycia bez przegotowania.
– Ciągle modernizujemy sieć wodociągową. Obecnie prawie 60% sieci ma mniej niż 25 lat. Woda do badań w Certyfikowanym Laboratorium Centralnym pobierana jest w różnych punktach Krakowa, już po przepłynięciu instalacją wodociągową i w każdym przypadku nadaje się ona do spożycia bez przegotowania – przekonuje Robert Żurek z Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Krakowie.
Informacje potwierdza też Magdalena Wojtuch z Fundacji Sendzimira, która promuje spożywanie wody bezpośrednio z kranu, kosztem wody w butelkach – Krakowska woda, podobnie jak woda wodociągowa w całej Polsce i Unii Europejskiej, nadaje się do picia prosto z kranu i bezwarunkowo spełnia wszystkie normy zarówno przepisów krajowych, jak i norm unijnych – mówi Magdalena Wojtuch.
Woda nie zawiera chloru
Krakowskie wodociągi do uzdatniania wody wykorzystują zaawansowane technologicznie urządzenia. Wodociągi do przygotowania wody nie stosują chloru. Najwyższą jakość zapewniają specjalne ozonatory i lampy UV. Jak pokazują badania, ilość minerałów w wodzie z krakowskich kranów jest nawet większa niż w niektórych wodach butelkowanych.
W krakowskim systemie zaopatrzenia w wodę funkcjonują cztery zakłady uzdatniania wody. Jest ona pobierana z rzek: Sanka, Dłubnia, Rudawa oraz ze Zbiornika Dobczyckiego na rzece Raba.
