Fortuna & Friends Kraków, na ul. Szpitalnej 5 otworzy się w Krakowie 16 kwietnia 2015 roku. Od godziny 19.00 zaproszeni liczni goście będą mieli sposobność jako pierwsi napić się piwa w nowym lokalu na terenie Starego Rynku w Krakowie.
Na nalewakach znajdą się aktualnie dostępne wszystkie piwa z Miłosławskiego browaru „Fortuna”. Kiedyś Browar Fortuna słynął w Krakowie ze słynnych piw serii „Smoków” – dostępne były „Czerwony Smok”, „Czarny Smok”, „Srebrny Smok” oraz „Złoty Smok”. Dzisiaj już niedostępne są te piwa, choć moim zdaniem Browar Fortuna powinien rozważyć powrót do tego projektu. Piwa te rozpoznawalne były jako piwo z Krakowa i w latach 2008-2011, były obecne w wyselekcjonowanych punktach sprzedaży.
Obecnie w lokalu „Fortuna & Friends – Kraków” nie napijemy się słynnych Smoków z Browaru Fortuna, ale dostępne będą dwa Smoki ze słynnego Belgijskiego Browaru Van Steenberge – Gulden Draak. Po raz pierwszy w Polsce na stałe zagoszczą one w Krakowie, i będą dostępne bezpośrednio z nalewaka. Oprócz tego dostępne będą również wszystkie piwa z tego wyśmienitego belgijskiego Browaru, a browar ma się czym pochwalić, wspomniany już Gulden Draak, Piraat, czy White Celis – jedno z najlepszych piw pszenicznych w Belgi jak i na świecie. Dostępne będą również piwa klasztorne, które jak już kiedyś pisałem, warzone są od początku średniowiecza przez mnichów. W sumie mnisi Ci jak i mnisi w innych browarach, oprócz codziennej modlitwy, eksperymentowali jak tu zrobić dobre piwo. Jak wiemy nie wszystkie z opactw przetrwały, część uległa zniszczeniu, a na ich gruzach powstawały nowe, które starały się również na nowo rozpocząć warzenie piwa. Tradycja i receptury pozostały. Dziś mamy tylko 25 piw klasztornych, jednak tylko 6 może szczycić się możliwością napisu na etykiecie „Piwo Trapistów”.
Historia słynnych piw trapistów nie jest długa. W okresie rewolucji francuskiej trapiści musieli opuścić swój klasztor La Trappe w Normandii. Uciekli do Belgii, no chcieli dostać się statkiem z Antwerpii do Kanady, by tam rozpocząć nowe życie. Na szczęście dla Belgii statek nigdy nie przypłynął, a biskup Antwerpii zaoferował trapistom ziemie 20 km od miasta. Tak powstało opactwo Westmalle i tam narodziło się piwo trapistów. Obecnie piwa trapistów produkowane jest w sześciu opactwach: trzech w regionie flamandzkim - wspomnianym Westmalle, Westvleteren i Achel - oraz trzech w walońskim - Chimay, Orval i Rochefort. I do dziś warzeniem zajmują się mnisi.
Trapiści warzą piwo w niewielkich ilościach, zgodnie z zasadą, że nie może to być opactwo w browarze, ale browar w opactwie. Ich piwo jest mocne (średnio 6-7 proc. zawartości alkoholu, choć są piwa mające 10-12 procent alkoholu)) o charakterystycznym, bardzo intensywnym smaku. I te piwa postaramy się Tobie, drogi kliencie zaproponować już niebawem w lokalu Fortuna & Friends Kraków.
A jakie jeszcze inne piwa zagoszczą na nalewakach? To będzie wielką niespodzianką…..o których na łamach gazety Info Student będziemy informować. Ale wiem jedno…że będą to Polskie premiery!!