Restaurant Week w 45 krakowskich restauracjach

Będą cuda na talerzu fot. Restaurant Club

Powraca Restaurant Week największe wydarzenie towarzysko-kulinarne w Polsce!

Podczas jesiennej edycji (4 października 12 listopada) szefowie kuchni stawiać będą na dania, które pobudzą zmysł węchu. Równolegle odbywać się będzie Breakfast Week.

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach wystartuje 4 października pod hasłem #FoodSmellsGood! Rozbudzające zmysły, pachnące kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie od 69 zł (dodatkowy rabat 15 zł czeka na końcu rezerwacji) w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce, w tym w Krakowie i okolicach.

W Krakowie spróbować będzie można m.in. kuchni japońskiej, indyjskiej, meksykańskiej, francuskiej i polskiej. Wiele restauracji postanowiło sięgnąć po sezonowe produkty, jak dynia, grzyby, czy pomidory bawole serce. W poszukiwaniu doznań zapachowych szefowie kuchni sięgnęli m.in. po dym. Ciekawie w tym kontekście zapowiada się menu w najbardziej nietypowej lokalizacji Restaurant Week: koktajlbarze William Rabbit & Co - Magic Spot.

Odwiedzający go goście na przystawkę dostaną pikantny krem z bawolich serc gotowany w dębowej beczce do whisky, połączony z delikatnym parmezanowym kremem. Wszystko serwowane w dymie.

W innych miejscach na przystawkę będzie można zjeść m.in. ceviche z tuńczyka na paście z avocado podane z jabłkiem i cukinią (Molto), rillettes z kaczki z chutneyem śliwkowym, marmoladą z czerwonej cebuli, chrupką z ciasta francuskiego z czarnym sezamem, pudrem z orzechów nerkowca (La Forchetta na nowo), arancini z krewetkami i chorizo (Papryczki 5). Organizatorzy ułatwili festiwalowym gościom wybór, poprzez przygotowanie daniospisu, dzięki któremu można przejrzeć wszystkie oferowane podczas Restaurant Week dania, z podziałem na przystawki, dania główne i desery. Warto też sprawdzić propozycje dotychczasowych laureatów festiwalu: znakomitej La Forchetta na nowo, Kuryera czy Esterante.

Jest z czego wybierać, bo krakowska obsada festiwalu liczy 45 miejsc: Atrium, AWIW, Barka, Bistro The Taste, Bona, Brasserie Olympique, Ciao Bella, Corleone, Delecta, Delta Dietla, Esterante, Fala, Gaia (Stradom House), Garnish Food&Wine, Gospoda na Piastowskiej, Hilo Bistro & Bar, Hint Food&Drinks, Indus Tandoor (Starowiślna i św. Tomasza), Kawaleria, Kuryer Restaurant, La Forchetta na nowo, Molto, Mucho Gusto Restaurant & Chill Bar, Nowa Góra Dół (Węgrzce), Oriza (Gdów), ORZO Kraków, Papryczki 5, Pizzeria Trzy Papryczki, Primo, Radiova, Salina (Bochnia), Sąsiedzi, Skansen Smaków (Kryspinów), Solna Grota (Wieliczka), Taco Mexicano, Techie’s, Trattoria Soprano, Tużurek, William Rabbit & Co - Magic Spot, Wine Garage, Yana Sushi (Chmieleniec, Galicyjska, Lwowska i Zwierzyniecka).

Dajcie się ponieść zapachom i smakom festiwalowego menu w okazyjnej cenie! Restaurant Week jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu w okazyjnej cenie od 69 zł. W ramach rezerwacji każdy gość otrzyma w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich), Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja ~0%) lub Kinley Elderflower Zero Cukru. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.

Rezerwacje trwają na RestaurantWeek.pl

Rozpocznij dzień dobrym śniadaniem podczas Breakfast Week!

Po wielkim sukcesie premierowej edycji powraca największe wydarzenie w Polsce promujące jedzenie śniadań na mieście - Breakfast Week, podczas którego śniadania serwować będzie 13 krakowskich restauracji i śniadaniowni. Festiwal śniadań towarzyszy Restaurant Weekowi, a goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 33 zł. Proces rezerwacji podobny jest do tego znanego z Restaurant Week: należy wybrać jedno z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każde z topowych restauracji i śniadaniowni.

W ramach prezentu do każdej rezerwacji Goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro. Do wyboru są kawy: Alproccino (cappuccino z kremowym owsianym Alpro Barista) i Alprolatte (latte z pysznym migdałowym Alpro Barista). Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych. Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście i we Wrocławiu. Breakfast Week, tak jak Restaurant Week, potrwa od 4 października do 12 listopada.