Podczas Fine Dining Week wybitne restauracje jeszcze szerzej otwierają swoje drzwi dla Gości - w trakcie festiwalu będzie można skosztować niedostępnego na co dzień menu degustacyjnego, obsługa restauracji opowie o potrawach, składnikach i stosowanych technikach. Letnia edycja Festiwalu przypada na czas pełni plonów, dlatego w menu zagości wiele dań skomponowanych z najlepszych polskich sezonowych produktów – warzyw, owoców i świeżych ziół z ekologicznych upraw i restauracyjnych ogródków.
Tradycyjne techniki
– Dania w przygotowanym specjalnie na Fine Dining Week są inspirowane kuchnią historyczną Krakowa i okolic. Korzystam więc zarówno z lokalnych produktów, jak i tych, które pojawiały się w Krakowie od wieków, z racji położenia miasta na szlakach targowych - mówi Mateusz Suliga, szef kuchni restauracji Unique Taste w hotelu Unicus Palace.
– Używam świeżych ziół, np. zapomnianej odrobinę macierzanki cytrynowej, produktów, które pochodziły z najbliższej okolicy, z przydomowych ogródków. Sięgam po tradycyjne techniki, jak np. fermentacja. Kiszony czosnek znajdziecie w sandaczu podanym z topinamburem. Wykorzystuję produkty obecne kiedyś w każdej spiżarni, jak kaszę, i wzbogacam ją sezonowymi smakami: np. wiśniami w połączeniu z burakiem - dodaje Suliga.
Oprócz Unique Taste w Fine Dining Week w Krakowie biorą udział: Biała Róża, Albertina Restaurant & Wine, Halicka Eatery & Bar, Andromeda Alfa, Bistro Beta, Gavi Restaurant, TA’AM Restaurant & Cocktail Bar, Solna 1 i Leonardo.
– Polski fine dining ciągle ewoluuje. Nasi lokalni szefowie kuchni wymieniają się pomysłami i prą niesamowicie do przodu. W restauracjach fine diningowych Trójmiasta czuć fantastyczną energię i każda nowa odsłona menu jest kolejnym krokiem naprzód naszej lokalnej sceny restauracyjnej. Coraz śmielej szefowie kuchni eksperymentują z lokalnymi przepisami i odkrywają na nowo bogactwo polskich lasów i łąk – komentuje Marcin Oziębły, Front of House Manager, Biały Królik.
Festiwal trwa od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Każdy pełnoletni Gość otrzyma także w prezencie kieliszek Martini Prosecco. Stoliki można na stronie www.FineDiningWeek.pl.
#RespectFood
Tegoroczna edycja festiwalu jest dedykowana utalentowanym szefom kuchni tworzącym dziś tożsamość polskiego haute cuisine oraz rozwijającej się polskiej scenie fine diningowej, która twórczo łączy tradycję z nowoczesnością.
Festiwal odbywa się w duchu filozofii #RespectFood stworzonej przez jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie Massimo Botturę, który odwiedził festiwal w zeszłym roku. RestaurantClub jako organizator wydarzenia kontynuuję tę misję w ramach trwającej kampanii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie jedzenie w restauracjach ograniczone jest do minimum.
Rezerwacje: www.FineDiningWeek.pl
Festiwalowe miasta i regiony: Warszawa, Wrocław, Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Trójmiasto, Szczecin
Termin Festiwalu: 26 sierpnia - 13 września 2020 r.
***
Organizatorem Festiwalu jest inicjatywa RestaurantClub zrzeszająca gości i restauracje. To największa platforma online do kulinarnych odkryć i rezerwacji. Club wspiera niezależną scenę restauracyjną, członkostwo w nim jest bezpłatne. Założyli go uczestnicy i organizatorzy Festiwalu Restaurant Week