Bądź Foodie. Odkryj #FoodieMoments – jesienny RestaurantWeek!

8 października rozpoczęło się największe i najpopularniejsze wydarzenie towarzysko-kulinarne w Polsce: RestaurantWeekⓇ! Ta edycja odbędzie się pod hasłem #FoodieMoments i potrwa do 17 listopada. To opowieść o pasji do jedzenia, chęci zmiany spędzania wolnego czasu na mieście przez Polaków oraz o dzieleniu się wyjątkowymi odkryciami kulinarnymi.

Popisowe menu w okazyjnej cenie!

RestaurantWeekⓇ to wyjątkowa okazja do odkrywania nowych miejsc i smaków w cenach znacznie niższych niż regularne menu restauracyjne. Trzydaniowe menu (przystawka, danie główne, deser) od najlepszych szefów kuchni oraz specjalnie przygotowany prezent od partnera lub jego bezalkoholowa wersja to przepis na wiele udanych odkryć. Cena za to wyjątkowe doświadczenie zaczyna się od 69,99 + opłata rezerwacyjna 5,98. Można również skorzystać z rabatu i z kartą Visa zapłacić do 40 zł mniej!

W Krakowie udział biorą dobrze już znane festiwalowym bywalcom: Atrium, AWIW, Bona, Ciao Bella, Corleone, Daigo Sushi, Dwie rzeki, Ed Red, Fala, Gaia (Stradom House), Garnish, Hint, Indus Tandoor, Kawaleria, Kuryer Restaurant, La Forchetta na nowo, Molto, Nalej Se, Novum (to tam znajdziecie dawnego szefa kuchni Esterante, który zdobył wiele festiwalowych wyróżnień), Nowa Reforma, ORZO people-music-nature, Papryczki 5, Pizzeria Trzy Papryczki, Primo, Radiova, Skansen Smaków (Kryspinów), Sobre de la mesa, Taco Mexicano, Techies, Trattoria Soprano, Tużurek, Wola Verde, Yana Sushi. Debiutują: Arriva Tapas&Pintxos, Cyrano de Bergerac, Gringos, Nomad Kijovska, Panorama Forum, Puente, Ramen Shop, Siesta, Slay Space oraz Stradomska 12. Ta lista pokazuje, że festiwalowi bywalcy nie będą zawiedzeni!

SPRAWDŹ I ZAREZERWUJ >>

Dodatkowo można spróbować trzech specjalnych menu: w Nota Resto, która podczas FineDiningWeek zdobyła trzecie miejsce w Polsce, szef kuchni Tomasz Leśniak przygotuje specjalne menu degustacyjne pełne jesiennych smaków: filet z labraksa i sos winno-szafranowy z krabem śnieżnym, krokiety z kaczki w panko, boczek z musem z dyni i śliwkami, a na deser mus z białej i mlecznej czekolady. Zapraszamy też na wycieczkę na Zamek w Wiśniczu, gdzie za kuchennymi sterami stoi Marcin Pławecki. Goście spróbują tam hiszpańskich specjałów: steku z polędwicy krowy rasy Rubia Gallega, czy ośmiornicy. Z kolei Hala Lipowa zaprasza na kulinarną wycieczkę śladami ulubionych potraw bywalców Lipowej.

Czym są #FoodieMoments?

To  chwile, które definiują pasję do jedzenia i kulinarnych odkryć. To czas, kiedy udaje się znaleźć ukrytą perełkę kulinarną lub kiedy danie zapada w pamięć na długo. Wreszcie –  to również historia Festiwali RestaurantWeekⓇ, która trwa już od 10 lat! I to właśnie o tym będzie najbliższa edycja największego towarzysko-kulinarnego wydarzenia w Polsce! – RestaurantWeekⓇ od dekady inspiruje setki tysięcy Foodies do eksploracji nowych smaków i miejsc, promując kulturę restauracyjną w kraju. Nadchodząca edycja będzie więcej początkiem celebracji 10 lat pracy i tworzonych relacji z Gośćmi oraz restauracjami. A świętować będziemy cały rok! - zaznacza Paulina Piwko, Dyrektor Marketingu Restaurant Club. I dodaje – polscy Foodies to prawdziwi entuzjaści jedzenia, którzy uwielbiają odkrywać różnorodne kuchnie, doświadczać i dzielić się swoimi przeżyciami z Bliskimi przy wspólnym stole. Dowodem na to są kolejne rekordowe frekwencje podczas Festiwali. Zapraszamy wszystkich Gości na największe wydarzenie kulinarne. Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków tej jesieni będzie ponownie rekordowa! Jak podkreślają organizatorzy, okrągły jubileusz RestaurantWeekⓇ jest dobrą okazją do odświeżenia wizerunku Festiwalu. Efektem ostatnich prac w tym zakresie jest m.in. zmiana logo. – Nowy logotyp jest symbolicznym początkiem kolejnej dekady i kolejnego etapu rozwoju Festiwalu wyjaśnia Paulina Piwko.

Co na talerzach?

Menu jesiennej edycji zaskakuje! Jest sezonowo i aromatycznie – w festiwalowych daniach można znaleźć zarówno sporo grzybów, jesiennych warzyw jak i szeroki wybór owoców morza, ryb, a także najlepszej jakości mięs. Propozycje menu są na tyle ciekawe, że trudno będzie dokonać wyboru! Wszystkie menu można znaleźć na restaurantweek.pl. Aby dokonać rezerwacji, należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut. Kilka kliknięć, jedna rezerwacja, stół pełen Najbliższych i ​​voilà! Pozostaje tylko powtórzyć taki moment w kolejnej restauracji, a tych na pewno nie zabraknie!

Śniadanie na dzień dobry!

Zanim dzień nabierze tempa, warto znaleźć chwilę na relaks i przywitać leniwy poranek z Najbliższymi lub grupą Przyjaciół podczas BreakfastWeek. Wzorem poprzedniej edycji, tej jesieni Festiwal śniadań na mieście również towarzyszy nadchodzącej edycji RestaurantWeekⓇ. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35  + opłata rezerwacyjna 3,98. Bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że rozpoczynający się dzień będzie jeszcze przyjemniejszy!

Proces rezerwacji podobny jest do tego znanego z RestaurantWeekⓇ: należy wybrać jedno z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każde z topowych restauracji i śniadaniowni. W ramach prezentu do każdej rezerwacji Goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro. Do wyboru są kawy: Alproccino (cappuccino z kremowym owsianym Alpro Barista) i Alprolatte (latte z pysznym migdałowym Alpro Barista).

Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie BreakfastWeek.pl w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie, we Wrocławiu, Szczecinie i na Śląsku. W Krakowie udział wezmą: Art&Craft, Atrium, Bistro Bene by Tomasz Leśniak, Bona, Dynia, Fala, Garnish Food&Wine, Indus Tandoor, Kroma, Kuryer Restaurant, La Forchetta na nowo, Le Scandale, Radiova, Scandale Royal, Verdo, Viale Verde, Wola Verde. Breakfast Week, tak jak RestaurantWeekⓇ, potrwa od 8 października do 17 listopada.

SPRAWDŹ I ZAREZERWUJ >>