Jak przechowywać żywność, by była jak najdłużej świeża?

fot. Pixabay.com

W związku z pandemią koronawirusa Polacy zrobili znacznie większe zakupy niż zazwyczaj. Pojawił się zatem problem odpowiedniego przechowywania żywności, by ta nie zepsuła się zbyt szybko.

Wiele ludzi ma swoje nawyki związane z przechowywaniem jedzenia. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka czynników, które wpływają na trwałość i smak żywności.

W lodówce panuje różna temperatura

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, na każdym z pięter lodówki panuje różna temperatura. Najcieplej jest u góry, z kolei najzimniej – na dole. Temperatura na najwyższych półkach sięga około 8 stopni Celsjusza i jest najlepsza dla mlecznych produktów. Zbyt niska temperatura zmniejsza trwałość takiej żywności, ponieważ ma niekorzystny wpływ na probiotyki w niej zawarte.

Górne półki są również przeznaczone do przechowywania przetworów owocowych i przygotowanych przez nas dań. Te z kolei powinno się trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, maksymalnie trzy godziny po przygotowaniu potrawy. Jeśli zwlekamy z włożeniem jej do lodówki zbyt długo, negatywnie wpływa to na jej wartości odżywcze i trwałość.

Najwyższe poziomy w lodówce są też przeznaczone dla ciast. Nie potrzebują one zbyt niskiej temperatury, a jedynie schłodzenia.

Środkowe półki

Środkowe półki mają temperaturę w granicach 4–5 stopni Celsjusza. Nadają się na przechowywanie produktów z niezbyt długą datą ważności. Zaliczają się do nich wędliny, masło, jaja, ryby i przetwory z nich, kiełbasy, twarogi.

Pomimo specjalnego miejsca na jajka, które znajduje się na drzwiach, nie zaleca się przechowywania ich tam. Ma to związek z bardzo zmienną temperaturą, przez co jajka szybko się psują. Z kolei trzymane na środkowych półkach są zdatne do spożycia nawet po miesiącu. Nie należy też myć jajek, ponieważ powoduje to uszkodzenie naturalnej otoczki ochronnej jajka.

Najzimniej na dole

Z powodu tego, że temperatura na dolnych półkach wynosi maksymalnie 2 stopnie Celsjusza, są one idealnym miejscem dla surowych mięs, ryb i owoców morza. Trzymanie takiej żywności na dolnych półkach jest również skutecznym rozwiązaniem na ochronę reszty produktów przed wyciekającym z surowych mięs płynem.

Taka żywność powinna zostać albo szybko zjedzona (maksymalnie do dwóch dni), albo zamrożona natychmiast po zakupie. Uniemożliwi to rozwój groźnych dla człowieka bakterii.

A gdzie warzywa i owoce?

Dla warzyw i owoców są oczywiście zarezerwowane szuflady na samym dole lodówki. Temperatura w nich wynosi około 10 stopni Celsjusza, a w ich wnętrzu panuje wyższa wilgotność. Przed umieszczeniem tutaj warzyw i owoców należy odpakować je z folii. Szuflady są też dobrym miejscem dla twardych serów.

By przedłużyć trwałość niektórych owoców, np. malin, można trzymać je nawet dwa dni nieumyte, a szczypiorek, sałatę i szpinak – kilka.

Niektóre owoce i warzywa trzeba przechowywać poza lodówką. Niskie temperatury negatywnie wpływają na ich smak i trwałość. Należą do nich m.in. pomidory, ogórki, cukinia, papryka i owoce egzotyczne. Poza lodówką powinny znaleźć się też banany. W dodatku należy je trzymać z dala od innych owoców, ponieważ wydzielają gaz, który przyspiesza dojrzewanie.

Co powinno znaleźć się na drzwiach lodówki?

Temperatura na drzwiach osiąga do 10 stopni Celsjusza, jednak jest bardzo zmienna. Jest to spowodowane częstym otwieraniem lodówki. Dlatego też należy tu przechowywać produkty, które nie psują się zbyt szybko. Należą do nich m.in. oleje i sosy, np. ketchup, musztarda.

Jak długo można przechowywać żywność w zamrażalniku?

Aby żywność mogła być dłużej przechowywana, należy specjalnie przygotować ją do zamrożenia. Np. zioła powinny być posiekane, pomidory natomiast – zmiksowane. Banany podczas mrożenia czernieją i stają się słodkie. Owoce sezonowe należy zapakować do osobnych pojemników i zaznaczyć datę.

Żywność w zamrażalniku należy układać ciasno, by ten lepiej pracował. Do utrzymania porządku sprawdzą się woreczki strunowe. Surowe mięso należy przechowywać 3–4 miesiące. Wołowinę można mrozić dłużej, ponieważ psuje się wolniej. Mięso mielone nie powinno być przechowywane dłużej niż 2 miesiące.

Owoce po umyciu, wysuszeniu i pozbyciu się szypułek można przechowywać nawet rok. Twarde warzywa korzeniowe można zamrozić na maksymalnie pół roku. Tak samo jak potrawy przygotowane przez nas wcześniej.

Porządek w lodówce

Do przechowywania większości żywności mogą przydać nam się plastikowe pojemniki. W przetrzymywaniu surowych ryb, warzyw i owoców pomocne okażą się pojemniki silikonowe. Szczególną uwagę należy zachować przy folii aluminiowej. Chroni ona przed wilgocią i światłem, ale może też zmieniać smak niektórych produktów. Z tego powodu nie należy zabezpieczać nią żywności zawierającej kwasy (cytrusy, ogórki kiszone) i tej pokrytej solą lub marynowaną, a także nabiału i owoców.

Przydatna bywa też folia spożywcza. Można wykorzystać ją do przykrycia przygotowanych przez nas potraw lub owinięcia serów. Nie należy zabezpieczać nią warzyw, gdyż przyspiesza to ich pleśnienie. Szczelne i zapewniające wysoką ochronę przed wysychaniem i innymi zapachami są szklane, porcelanowe i ceramiczne pojemniki oraz woreczki próżniowe.