Koji Sushi: Japonia na talerzu [art. sponsorowany]

Nieco na uboczu, przy ulicy Poselskiej 18, krakowska architektura spotyka się z japońską estetyką, a dalekowschodnia filozofia jedzenia ze staropolskim uwielbieniem do ucztowania. To tutaj działa restauracja Koji Sushi – „mała Japonia”, miejsce serwujące doskonałe dania okraszone ciekawymi historiami.

Przez półtora roku swojej działalności restauracja zdążyła pozyskać stałych klientów. Nasi klienci często odwiedzają Koji, bo czują się tutaj dobrze. Staramy się zapewnić ciepłą, rodzinną atmosferę, a każdego gościa traktujemy indywidualnie – mówi współwłaściciel restauracji. Dlatego warto usiąść przy barze i porozmawiać z Michałem Jaworskim, sushi masterem o przygotowywanych przez niego daniach oraz ich historii. A co warto wybrać? Do specjalności restauracji, oprócz wyśmienitego sushi, należą między innymi klasyczna zupa Champong Ramyun z owocami morza, Tori No Karaage, czyli kurczak w słodkim cieście na łódce krabowej czy Katsudon – japoński kotlet schabowy podawany z jajkiem na ryżu.

Wystrój restauracji Koji został zaprojektowany zgodnie z zasadami japońskiej estetyki przy jednoczesnym dostosowaniu jej do architektury krakowskiej kamienicy. Plusem jest nowoczesne neonowe oświetlenie, kontrastujące z takimi dekoracjami, jak kimona czy orgiami. Spore zainteresowanie wzbudzają też zdjęcia. Nie zobaczymy na nich tokijskiego przepychu i wieżowców, a kwintesencję Japonii. Autorem jest Michał Jaworski, który spędził trochę czasu w Kraju Kwitnącej Wiśni. – Wyjazd do Japonii był ukoronowaniem i ugruntowaniem mojej wiedzy na temat tego kraju. To dla mnie zaszczyt, że mogłem obcować z tamtejszą kulturą i poznać zwyczaje Japończyków – opowiada.

Na zdjęciach i dekoracjach urok Koji jednak się nie kończy. Restauracja propaguje, obok kuchni, również tradycję i kulturę japońską. Współpracuje z Kostiumową Agencją Artystyczną Gejsza-Art. Artystki ubrane w oryginalne stroje gejsz opowiadają historie, tańczą i grają na tradycyjnych instrumentach (shamisenach).

W Koji można również zorganizować spotkanie biznesowe, imprezy okolicznościowe i firmowe. Restauracja prowadzi pokazy i warsztaty robienia sushi. Tej sztuki może spróbować każdy – dorośli oraz najmłodsi. Od kilku lat Koji istnieje także w Zakopanem. Kraina oscypka i żyntycy bardzo ciepło przyjęła japońską restaurację.

Promocja! Specjalnie dla Czytelników naszego portalu Koji Sushi oferuje 10 procent zniżki do końca lutego na hasło „Love Kraków”. A w każdy czwartek na wszystkich studentów czeka 20% zniżki. Zapraszamy!