19 krakowskich restauracji znalazło się w największym europejskim rankingu – Czerwonym Przewodniku Kulinarnym Michelin „Main Cities of Europe 2014”. Wszystkie zostały docenione za jakość obsługi i atmosferę.
Restauracje mogły uzyskać wyróżnienie w trzech kategoriach: „gwiazdki” Michelin przyznawane były za walory smakowe potraw, „sztućce” za wystrój i jakość obsługi, a „Bib Gourmad” za stosunek jakości do ceny. Wszystkie krakowskie restauracje zostały docenione w drugiej kategorii. Najwięcej, bo trzy symbole (maksymalnie pięć) otrzymały Copernicius, Wentzl i Trzy Rybki.
Potrzebna zgodność inspektorów
Ocena restauracji była prowadzona wedle ścisłych procedur tak, aby zapewnić maksymalną obiektywność. Jakość oceniana była przez anonimowych inspektorów z różnych krajów, którzy zachowywali się jak zwykli klienci. Ujawnili oni cel swojej wizyty dopiero po uregulowaniu rachunku.
– To jest ustalona od lat procedura, która trwa tak długo jak sama historia przewodnika. Przyjeżdżają inspektorzy i oceniają to, co jedzą i to, co widzą. Po posiłku wypełniają protokoły i wysyłają je do Francji. W przypadku gwiazdek musi to być ocena trzech inspektorów. Wygląda to tak, że jeden inspektor przyjeżdża i wydaje mu się, że to jest tak dobra kuchnia, że zasługuje na gwiazdkę. Wówczas zwołuje jeszcze dwóch, którzy wraz z nim decydują o przyznaniu gwiazdki. Ma to na celu uniknięcie jakichkolwiek nacisków i wpływów. Trzech niezależnych gości musi wyrazić tę samą opinię – wyjaśnia Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska.
Doceniono atmosferę
Niespodziewaną wizytę miło wspomina Tomasz Pactwa, manager nagrodzonej restauracji Trzy Rybki. – Pojawili się anonimowi inspektorzy, którzy po ujawnieniu się rozmawiali z nami i udzielali cennych wskazówek, aby jeszcze bardziej poprawić jakość restauracji. Komisji najbardziej spodobało się wnętrze naszego lokalu, atmosfera panująca wewnątrz oraz sama forma podawania przez nas potraw – mówi.
Najbardziej prestiżowym kryterium dla restauracji są gwiazdki. W całej Polsce jedynym miejscem, które zostało nią nagrodzone, została warszawska restauracja Atelier Amaro. Już przed rokiem otrzymała ona nagrodę Wschodzącej Gwiazdki, która sugerowała, że za rok ma spore szanse na zostanie pierwszą restauracją w Polsce, która zostanie doceniona za smak potraw. Jak przyznaje Tomasz Pactwa, zdobycie gwiazdki to kolejne wyzwanie, które stawia przed sobą restauracja.
– Na pewno nie spoczniemy na laurach i będziemy dążyć do wyróżnienia za walory smakowe, co jest naszym głównym celem i marzeniem – podsumowuje.
Lista restauracji: