Największe wydarzenie kulinarno-towarzyskie. Powraca RestaurantWeek

fot. Mat. prasowe Restaurant Week

Aż 400 restauracji z całej Polski, w tym 51 z Krakowa weźmie udział w wiosennej odsłonie największego wydarzenia kulinarno-towarzyskiego. Festiwal RestaurantWeek rozpocznie się 13 marca i potrwa do 24 kwietnia.

– Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137 000 gości; #FoodSmellsGood – 145 000 gości) tematem tegorocznego festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie. To będzie najbardziej sensacyjna edycja RestaurantWeek, w której goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata – zaznacza Marcin Wawrzeń, dyrektor festiwalu. – Warto śledzić festiwalowe newsy i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na wydarzeniu w ponad 400 wyjątkowych restauracjach w Polsce. Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa – dodaje.

Menu z całego świata i dla każdego

W Krakowie festiwalowego menu można spróbować w 51 restauracjach. Już czytanie niektórych propozycji pobudza kubki smakowe np. polędwiczka wieprzowa z rozmarynowym mchem i puree z palonego kalafiora z kajmakiem oraz ziemniaki Amandine i brukselka z chipotle (Techie’s) czy wolno pieczona jagnięcina, podana z fondantem ziemniaczanym, aromatycznym ciemnym musem z czerwonej kapusty oraz jagody leśnej (Tużurek).

Miłośnicy kuchni azjatyckiej powinni rozważyć wizytę w Indus Tandoor, Daigo Sushi, Hankki, czy Yana Sushi.

Szeroko reprezentowana jest kuchnia włoska, której przysmaki podadzą m.in. Bona Restaurant & Bar, Ciao Bella, Molto, Pizzeria „Trzy Papryczki”, Pizzeria Trattoria Papryczki 5, Primo, Projekt Strzelnica czy Trattoria Soprano.

Wielu szefów kuchni sięgnęło po comfort food: burger z szarpaną golonką w panko, sosem musztardowo-chrzanowym i kiszonym ogórkiem pojawił się w menu Nalej Se, grillowany 200g stek wołowy Tri-Tip (SWAMI-beef), domowe frytki z parmezanem, demi glace, salsa verde to propozycja Wola Verde, a pizza z salami, mozzarellą i sałatką z rukoli – restauracji Gaia (Stradom House).

– Bardzo cieszy mnie, że szefowie kuchni sześciu restauracji: 4Seasons, AWIW, Błonia Bistro, Daigo Sushi, Radiovej i Vinnicy Wieliczka, przygotowali również wersję menu dla wegan – bez udziału produktów odzwierzęcych – zaznacza Magda Wójcik, która koordynuje krakowską edycję festiwalu.

– Dania brzmią świetnie: 4Seasons na przystawkę poda terrinę warzywną z fasolą edamame, orzechami ziemnymi w karmelu oraz piankę miętową. AWIW sięgnie po bliskowschodnie klasyki: hummus i kuskus. Błonia Bistro zapraszają na m.in. danie z fenkuła i musu marchewkowego oraz „selerybę”. W Radiovej spróbować będzie można tatara z pomidora oraz gołąbków z soczewicą. Wizytę w Vinnicy Wieliczka osłodzi wegański, pistacjowy crème brûlée z malinową „galaretką” – wymienia Magda Wójcik.

Ulubione restauracje krakowian Ed Red

Po kilku latach przerwy Ed Red powraca na kulinarną mapę Krakowa przy ulicy Bocheńskiej 7 w wielkim stylu. Koncept znany z jakościowych dań mięsnych (i obłędnego masła do steków!) wraca w odświeżonej formie, z szacunkiem do swoich wartości i niezmiennie z szefem Przemysławem Skibińskim na czele. Podczas RestaurantWeek goście spróbują m.in. szarpanego kurczaka w brioszce z karmelizowaną czerwoną cebulą i pikantną sałatka z marchewki i rukolą oraz bastowanego Hanger Steka podanego na ziemniaczanym blinie z pieczoną papryką.

Esterante

Restauracja Esterante, zdobywczyni pierwszego miejsca poprzedniej edycji Plebiscytu Gości RestaurantWeek, i tym razem przyciąga aromatami i zatrzymuje doskonałymi smakami. Szef Kuchni Marcin Curyło z okazji festiwalu przygotował na przystawkę foundue le brin z papryką piquillo, chałką, salsą czosnkową i cytryną.

Danie główne w pierwszej propozycji to stek z halibuta z kiełkami czarnej soczewicy, białą rzepą, cukinią, dzikim brokułem, grzybami shimeji, sosem kokosowym z curry, trawą cytrynową, batatem i czarną prażynką. Dla miłośników mięsa udko z kaczki confit z glazurą Jack Daniels, fondatem z batata, parmezanem i pędami dzikiego brokuła z espumą chrzanową. Na festiwalowy deser do wyboru: tarta lemon curd z bezą włoską i tatarem truskawkowym lub eklerem krówkowym, palonym masłem, pianką malinową i lawendą. Rezerwuj – nie ma na co czekać!

La Forchetta

Restauracja La Forchetta znajduje się na południowym wyjeździe z Krakowa, z dala od zgiełku miasta, w rozwijającej się biznesowo dzielnicy. Z pasją i zaangażowaniem tworzą miejsce, gdzie każdy z gości poczuje się swobodnie i znajdzie coś dla siebie. W festiwalowym menu: gruszka marynowana w kwiatach białego bzu, wędzony w dymie bukowym serek philadelphia, kiełki, biszkopt tymiankowy i orzechy dressing (menu A), peklowany mostek wołowy, domowy majonez pastrami, crunch orzechowy, chutney z czerwonej kapusty z chilli (menu B).

Jako danie główne spróbować tu można halibuta z puree z kalafiorem, pieczonym jabłkiem deglasowanym w cydrze, dzikim brokułem, kapustą włoską w emulsji szpinakowej, sosem z palonego masła z migdałami (menu A), oraz filetu z kaczki sous vide, puree z pasternaku z białą czekoladą, mus z wanilią, cykoria pieczona w miodzie z pastą gochujang, smażone pestki słonecznika (menu B). Na deser w obu wersjach parfait jogurtowe z słonym karmelem makowym, lodami kokosowymi, watą pismaniye i pudrem z malin.

Orzo

Niekwestionowana najzieleńsza restauracja w mieście i od lat bestseller na RestaurantWeek. W popisowym menu na wiosnę zaprezentują Mussels Chowder z chrupiącym chipsem z ciasta won-ton, ORZOtto Porcini ze świeżą truflą, Panco Croquette z truflowym mayo, gochujang mayo i kiełkami grochu oraz Prime Ribburger z frytkami. W obu wersjach menu na deser spodziewać się można sernika nowojorskiego na ciasteczkowym spodzie z gorącym sosem karmelowo-marakujowym - idealne zwieńczenie pysznej uczty.

Rezerwacje

Festiwalowe menu można zarezerwować już teraz na stronie https://restaurantweek.pl/.

Każda z restauracji przygotowała popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł). W ramach rezerwacji każdy gość krakowskich restauracji otrzyma w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich) lub Kinley Elderflower. Dokonując rezerwacji, w wybranych restauracjach do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek jest przewidziana na 90 minut.

Breakfast Week

Równolegle do RestaurantWeek odbędzie się Breakfast Week. Śniadania stają się nowym polem do eksperymentowania w świecie gastronomii, gdzie kucharze prześcigają się w kreatywności, oferując nowoczesne, zdrowe i unikalne dania. W Krakowie będzie można zjeść śniadania w festiwalowym nastroju w 18 miejscach: kawiarniach i restauracjach.

Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł (+ opłata rezerwacyjna 3,98 zł).

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin festiwali: 13 marca – 24 kwietnia 2024

Portal LoveKraków.pl jest patronem medialnym krakowskiej edycji Restaurant Week.

News will be here