Krakowska kranowianka świetnie się nadaje na letnie upały. Przemawia za tym nie tylko jej jakość, ale także dostępność.
W czasie fali upałów niezmiernie ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Specjaliści zalecają by pić min. dwa litra wody dziennie, w czasie gorących dni nawet więcej. Jakiej?
Świetnie sprawdza się krakowska kranowianka. To nie tylko oszczędne i ekologiczne rozwiązanie, ale również prozdrowotne.
Woda z kranu. Bogata w minerały
Krakowska kranowianka bogata jest w składniki mineralne. Zawiera ich średnio 365 mg/l. Najwięcej wapnia, bo aż 88 mg/l, kolejno magnezu 10 mg/l i potasu - 3.8 mg/l.
Wapń przeciwdziała osteoporozie, a razem z magnezem i potasem ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a także nerwowy i mięśniowo-szkieletowy. Warto dodać, że ilość składników mineralnych w krakowskiej wodzie kranowej jest zbliżona, a często wyższa od tych zawartych w większości wód butelkowanych.
Można ją pić bez przegotowania
Do picia powszechnie dostępnej, taniej i bogatej w substancje mineralne wody z kranu i redukcji plastiku, od 2013 roku zachęcają nas Wodociągi Miasta Krakowa w ramach kampanii „W Krakowie dobra woda prostu z kranu”.
– Zdecydowanie jest czysta i zdrowa – tak możemy mówić, ponieważ spełnia wszystkie parametry przewidziane w dyrektywie Unii Europejskiej. Żeby woda nadawała się do spożycia to musi spełnić wszystkie unijne wymogi dotyczące jakości. To jest warunek konieczny. Ponadto nasza woda bogata jest w minerały, a ich ilość porównywalna jest do wód butelkowanych średniozmineralizowanych – podkreśla Tadeusz Bochnia Zastępca Dyrektora Produkcji Wodociągów Miasta Krakowa.
Woda prosto z kranu: Czysta bez użycia chloru
Zanim woda trafi do naszych domów najpierw podlega procesowi uzdatniania. Woda pobierana z rzeki w pierwszej kolejności poddawana jest utlenianiu. Następnie, po dodaniu soli glinu i żelaza zachodzi koagulacja, czyli łączenie się cząsteczek w większe struktury – w ten sposób eliminowane są z wody m.in. związki odpowiadające za jej mętność i barwę. W procesie sedymentacji cząsteczki opadają na dno osadnika i są usuwane. Pozostałe zanieczyszczenia zatrzymywane są na złożu filtracyjnym. Na koniec woda poddawana jest dezynfekcji.
W Wodociągach Miasta Krakowa do dezynfekcji wody nie stosuje się już chloru gazowego, który nadawał wodzie charakterystyczny smak i zapach. W zamian wykorzystywane są nowoczesne metody dezynfekcji jak np. promieniowanie UV.
– Nasza woda na pewno jest dokładniej przebadana. Kwestia systemu monitoringu jakości wody w przypadku tej z kranu to jest badanie na każdym etapie – od obszarów przez które przepływa, zanim zostanie pobrana. W sumie wykonujemy ok. 100 tys. analiz rocznie we wszystkich punktach monitoringu począwszy od ujęć wody po kran konsumenta. To jest nieporównywalne z tym, jak badana jest woda butelkowa – przyznaje Bochnia.
Co więcej koszt picia wody butelkowanej przez dwa dni jest równy piciu kranowianki przez cały rok.
Ekologiczny wybór
Woda z kranu nie wymaga opakowania, więc nie ma problemu z butelkami typu PET, z plastikiem, jak i z dużym problemem środowiskowym jakim jest mikroplastik. Co za tym idzie, pijąc kranówkę nie produkujemy dodatkowych odpadów.
Proekologiczne postawy w świetny sposób podkreśla, realizowana właśnie, miejska kampania „Kraków w dobrym klimacie”. Organizatorzy zachęcają między innymi do tego, by znacząco ograniczyć zużycie plastikowych opakowań. Warto tu zauważyć, że każdy kto wypija dziennie dwa litry wody, rezygnując z tej butelkowanej na rzecz kranowej, przyczynia się w widoczny sposób do dbania o środowisko, bo zapobiega wyrzucaniu aż 25 kg plastikowych odpadów.
Pamiętaj: Picie wody to podstawa
Szczególnie latem nie wolno zapominać o nawadnianiu dzieci i osób starszych, które mogą mieć zaburzone poczucie pragnienia. Woda reguluje temperaturę ciała, usuwa toksyny i gasi pragnienie. Specjaliści zalecają picie jej małymi łykami, by zapewnić odpowiednie nawodnienie organizmu.