House of Burger Kraków - burgerowa rewolucja zaczyna się w Krakowie! art.spons.

W Krakowie jak grzyby po deszczu powstają nowe miejsca z burgerami, burgery „Slow Food”, Food Trucki otwierają się na każdym możliwym rogu. A nam udało się spotkać managera nowego miejsca w Krakowie, który to udowadnia, że w sprawie burgerów rewolucja dopiero w Krakowie się zaczyna.

 

Jak myślisz Paulina – Menager lokalu House of Burger Kraków - dlaczego na taki kolejny pomysł wpadliście w Krakowie?

Paulina: Od roku funkcjonuje już miejsce w Krakowie, przy ul. Szpitalna 5 o tajemniczej nazwie Fortuna & Friends Kraków. Przez nie jednych klientów, lokal uważany za pierwszy firmowy lokal Browaru Fortuna z Miłosławia – wiodącego producenta małych Browarów, produkujący jako chyba jeden z ostatnich swoje produkty w „otwartych kadziach fermentacyjnych”. Nasz lokal posiada na dziedzińcu piękny ogródek na prawie 100 osób. Prawie każdy odwiedzający Nasze miejsce chciał coś zjeść. Brak możliwości podawania jedzenia w Naszym lokalu spowodował, że nie do końca ogromny potencjał lokalu był wykorzystywany. W tym roku będąc na wycieczce w Brukseli znalazłam się w miejscu gdzie podawali „Piwne Burgery” wraz z dedykowanym do tego belgijskim piwem. Połączenie piwa z jedzeniem. Pomysł ten bardzo mi się spodobał, i jak tylko wróciłam do Krakowa przekazałam pomysł kolegom. My jednak poszliśmy o krok dalej. Znaleźliśmy małego producenta mięsa wołowego z podkrakowskiej wsi, i zanim mięso trafi na grilla, leżakuje sobie w piwie – z „Browaru Fortuna”, belgijskich rarytasów nabierając piwnego smaku. Planujemy stworzyć maksymalnie 6 – 8 rodzajów burgerów, które to Naszym zdaniem trafią w gusta nawet najbardziej wybrednego smakosza. Rarytasem mają być burgery na niespotykanych jeszcze gatunkach piwa, które to sprowadzane będą tylko i wyłącznie na potrzeby tego miejsca, Mikkeller, Stone, Bells Batch, Fonteinen, Westvleteren i wiele wiele innych.

Pomysł wygląda naprawdę imponująco, ale jak dobrze pamiętam lokal przy Szpitalnej 5 w Krakowie funkcjonuje również jako „Gulden Draak”? Dlaczego?

Paulina: Lokal Nasz jest również pierwszym lokalem belgijskiego Browaru, który to produkuje słynne już piwo o nazwie „Gulden Draak”. Piwo to dopiero zaczyna mieć swoją rewolucję, gdyż jak wiesz, chcemy aby ten produkt stał się wizytówką Naszego miasta. Sama nazwa do tego zobowiązuje. Również na tym piwie będziemy serwować swoje burgery.

Czyli droga którą planujecie obrać, to tzw. Rewolucyjna Droga?

Paulina: House of Burger Kraków to pierwsze takie przedsięwzięcie na skalę, mogę chyba powiedzieć Polski. Wszędzie są dostępne burgery do piwa, a nigdzie nie słyszałam o piwnych burgerach. I w tym kierunku chcemy podążać.

Chcielibyśmy aby każdy klient mógł spróbować Naszych rewolucyjnych smaków, pewnie niejednemu posmakują ale i znajdą się osoby które nie będą pewnie zachwycone taką recepturą smaku. Na mieście Naszym zdaniem jest dużo miejsc gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak uważamy że w czasach gdy większość stawia na „fast” my zmieniamy na „beer food – eat with passion” Zgodnie z ideą Slow Food, jak już wspominałem będziemy przygotowywać nasze burgery z niezwykłą starannością kładąc nacisk na świeżość, niepowtarzalność, jakość produktów oraz pasjonujący smak. Bułka będzie powstawać w małej rodzinnej piekarni z tradycjami, a sosy to nasza autorska receptura, przygotowana z należytą starannością przez wiodącego krakowskiego szefa kuchni. Za ten wkład ogromnie mu dziękujemy. Jesteśmy przeciwnikami mrożenia mięsa, gdyż traci ono walory smakowe. Będziemy serwować soczystą i świeżą wołowinę, przygotowaną na grillu.

House of Burger Kraków stawiać będzie tylko na najlepsze części wołowiny z polskich ras mięsnych. Naszego Burgera podawać będziemy na drewnianych, specjalnie do tego celu przygotowanych dla Naszego lokalu,  w otoczeniu aromatycznych ziół, przypraw i belgijskich frytek. Myślę że to Nas wyróżni.

House of Burger Kraków to jest nowe miejsce na gastronomicznej mapie Krakowa. Szalony pomysł postawienia Food Trucka na dziedzińcu jednego z najładniejszych ogródków w Krakowie, wreszcie został zrealizowany. Lokal przykuwający uwagę na kunsztowny wystrój, oraz praktyczną aranżację. W Krakowie jest to jedyny ogródek z Food Truckiem, który to udowadnia, że w sprawie Burgerów rewolucja dopiero w Krakowie się zaczyna

Dziękując za krótki wywiad, życzymy samych sukcesów. Obiecujemy zdać relację z wielkiego oficjalnego otwarcia House of Burger Kraków, które według planów ma się odbyć jeszcze w tym miesiącu. Gratulujemy pomysłu oraz czekamy na efekty.

Paulina: Dziękuję i zapraszamy.

 

www.houseofburger.pl