Z okazji rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wybrane restauracje z Krakowa wprowadziły na tydzień od 11 do 17 listopada specjalne dania inspirowane kuchnią polską. W efekcie na gości czeka historyczna podróż po kulinarnych smakach.
Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w dniach 11-17 listopada w wybranych lokalach w całym kraju, m.in. w Krakowie, Zakopanem i na Podhalu, Warszawie, Trójmieście i Pomorzu oraz we Wrocławiu i Dolnym Śląsku. Wyselekcjonowane restauracje wprowadzą do menu specjalne biało-czerwone dania, inspirowane kuchnią polską. W ten sposób zapraszają gości do kulinarnej celebracji rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.
W Krakowie na Tydzień Kuchni Polskiej i szlak kulinarny zapraszają restauracje:
- Restauracja MAK Bread&Coffee w hotelu Puro, ul. Halicka 14a
- Restauracja Halicka Eatery&Bar w hotelu Puro, ul. Halicka 14 a
- Restauracja W Starej Kuchni, ul. św. Tomasza 8
- Restauracja Stodoła 47, ul. Floriańska 47
- Restauracja Pod Baranem, ul. św. Gertrudy 21
- Restauracja Piwnica Wolnica, Plac Wolnica 11
- Restauracja Kogel Mogel, ul. Sienna 12
- Restauracja Introligatornia Smaku, ul. Józefa 20
- Restauracja Trzy Rybki w Hotelu Starym, ul. Szczepańska 5
- Restauracja Handelek, ul. św. Filipa 16/2
- Restauracja Gościnna Chata, ul. Sławkowska 10
- Restauracja Folk, ul. Piastowska 22
- Hotel Dwór, Sieraków Sieraków 233, Dobczyce
- Restauracja Biała Róża, ul. Straszewskiego 16
- Restauracja Awiw, ul. Szeroka 13
- Albertina Restaurant & Wine, ul. Dominikańska 3
Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych.