Krakowskie restauracje świętują rocznicę odzyskania niepodległości w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej

Z okazji rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wybrane restauracje z Krakowa wprowadziły na tydzień od 11 do 17 listopada specjalne dania inspirowane kuchnią polską. W efekcie na gości czeka historyczna podróż po kulinarnych smakach.

Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w dniach 11-17 listopada w wybranych lokalach w całym kraju, m.in. w Krakowie, Zakopanem i na Podhalu, Warszawie, Trójmieście i Pomorzu oraz we Wrocławiu i Dolnym Śląsku. Wyselekcjonowane restauracje wprowadzą do menu specjalne biało-czerwone dania, inspirowane kuchnią polską. W ten sposób zapraszają gości do kulinarnej celebracji rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

 

Restauracje biorące udział w Tygodniu Kuchni Polskiej znajdują się na krakowskim szlaku kulinarnym. Mieszkańcy i turyści mogą wybrać się na wędrówkę po bardziej
i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. Goście próbując m.in. kaszy Anny Jagiellonki, cielęciny z truflami, gęsich szyjek czy strogonowa dla Szymborskiej, mogą również przeczytać ciekawostki na temat Krakowa.

 

W Krakowie na Tydzień Kuchni Polskiej i szlak kulinarny zapraszają restauracje:

  • Restauracja MAK Bread&Coffee w hotelu Puro, ul. Halicka 14a
  • Restauracja Halicka Eatery&Bar w hotelu Puro, ul. Halicka 14 a
  • Restauracja W Starej Kuchni, ul. św. Tomasza 8
  • Restauracja Stodoła 47, ul. Floriańska 47
  • Restauracja Pod Baranem, ul. św. Gertrudy 21
  • Restauracja Piwnica Wolnica, Plac Wolnica 11
  • Restauracja Kogel Mogel, ul. Sienna 12
  • Restauracja Introligatornia Smaku, ul. Józefa 20
  • Restauracja Trzy Rybki w Hotelu Starym, ul. Szczepańska 5
  • Restauracja Handelek, ul. św. Filipa 16/2
  • Restauracja Gościnna Chata, ul. Sławkowska 10
  • Restauracja Folk, ul. Piastowska 22
  • Hotel Dwór, Sieraków Sieraków 233, Dobczyce
  • Restauracja Biała Róża, ul. Straszewskiego 16
  • Restauracja Awiw, ul. Szeroka 13
  • Albertina Restaurant & Wine, ul. Dominikańska 3

 

Odwiedzając restauracje na szlaku i próbując dań z historią, można wziąć udział
w konkursie. Wystarczy zrobić zdjęcie dania i wrzucić je na swój profil na Facebooku lub Instagramie z oznaczeniem #polskieskarbykonkurs. Już jedno zdjęcie gwarantuje nagrodę! Lista restauracji, zasady konkursu oraz informacje o nagrodach znajdują się na stronie www.polskieskarby.pl.

 

 

Konsumenci mogą również oddać głos na najlepszą restaurację biorącą udział
w Szlaku. Biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę na stronie programu mogą ocenić ją w skali od 1 do 5. Lokale, które zdobędą największą średnią liczbę głosów, otrzymają tytuł Najlepszej Restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne.

 

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych.