Wiele lat temu, sushi zafascynowało nas swoim smakiem, formą i różnorodnością. Zapragnęliśmy bliżej poznać ten nieznany nam dotąd, ortodoksyjny, a jednocześnie niezwykle barwny i wyrazisty świat Japonii, którego namiastkę zakosztowaliśmy.
Z tej fascynacji oraz miłości do eksperymentowania powstał w 2005 roku, pierwszy na krakowskim Kazimierzu bar z tym przysmakiem: EDO SUSHI, który dzięki zachowywaniu tradycyjnych japońskich metod przygotowywania sushi, zyskał uznanie wśród smakoszy i na stałe się wpisał w gastronomiczną mapę Krakowa. U jego podstaw legło założenie maksymalnej zgodności stosowanych technik, materiałów, ceramiki, wyglądu i smaku sushi z japońskimi pierwowzorami, tak więc jedynymi polskimi produktami używanymi w „Edo” pozostają: woda, sól i cukier... Ukłonem wobec zagranicznych turystów było wprowadzenie do naszego menu sushi powstałych w USA, a mianowicie kilku odmian California i Philadelphia Maki, uznawanych przez konserwatywnych Japończyków za bardzo nowoczesne. Szybko podbiły one serca odwiedzających nas gości i zapoczątkowały w naszej restauracji prawdziwą rewolucję smaków, odmian i kompozycji sushi.
Wnętrze restauracji urządzone zostało w klasycznej japońskiej stylistyce, której nieodzownym elementem są - tatami room'y - kilkuosobowe pokoje oddzielone od pozostałej części restauracji, których nazwa wywodzi się od mat tatami, którymi w Japonii wykładane są pomieszczenia mieszkalne. Swoista intymność i niezwykłość tych pokoi sprawia, że są idealnym miejscem na uczczenie ważnego wydarzenia, rocznicy czy urodzin, a w połączeniu z urzekającym smakiem sushi gwarantują niezapomniane wrażenia dla wszystkich naszych gości.
JAPOŃSKI RAMEN
To japońskie danie składające się z aromatycznego, długo gotowanego wywaru, pszennego makaronu ramen (od którego wywodzi się nazwa potrawy) oraz dodatków na które składać się może wiele elementów: kawałki ryb, owoców morza, wieprzowiny, wołowiny, jajek oraz warzyw.
Nie istnieje jeden, tradycyjny przepis na ramen, każdy serwujący go kucharz ma swój własny przepis. Przedstawiamy Państwu Ramen wg konceptu EDO.
Wywar:
Kości wieprzowe, korpusy z kurczaka, szkielety z ryby i skorupy z krewetek palimy w piecu. Następnie gotujemy przez ok. 6 godzin z dodatkiem marchewki, białej rzepy, pora, czosnku, imbiru, glonów i katsuobushi, do uzyskania mocnego wywaru. Po jego uzyskaniu, bulion odcedzamy i klarujemy.
Wkładka:
- oryginalny makaron ramen (pszenny jajeczny) – do kupienia w sklepach tematycznych.
- kawałek wieprzowiny (od strony boczku) pieczemy w piekarniku, kroimy na plastry i lekko zrumieniamy z obu stron na patelni.
- jajko gotowane na miękko
- sparzone płatki kapusty chińskiej pak choy
- glony wakame
- bambus
- cebulka dymka
Wszystkie składniki, począwszy od makaronu układamy w misce i zalewamy gorącym wywarem, na zakończenie posypujemy mieszanka pieprzu shichimi togarashi.
Smacznego!