Sekret Smaku zaprasza do nowej restauracji w centrum Krakowa [ZDJĘCIA]

fot. Mateusz Kaleta/LoveKraków.pl

Już nie tylko na Prądniku Białym, ale od teraz również w centrum Krakowa. Od poniedziałku na placu Matejki 3 działa nowa restauracja „Sekret Smaku”.

Nowo otwarty lokal to ich drugie miejsce w Krakowie, które zaprasza na wspaniałe dania kuchni polskiej i staropolskiej. W dwóch wyjątkowych restauracjach codziennie zachwyca bogate menu popisowych smakołyków przygotowywanych od początku do końca na zamówienie. Ogromnym atutem Sekretu Smaku, zwłaszcza na dzisiejsze czasy, są atrakcyjne ceny w stosunku do jakości i ilości potrawy. Ta rodzinna firma posiada blisko 30 punktów, gdzie można nabyć ich wyroby, które znajdziemy również w innych sklepach spożywczych.

Za tajemnicą sukcesu Sekretu Smaku kryje się także rzemieślnicza piekarnia oraz autorska cukiernia „Sekrety Piekarza”. Codziennie wypiekane jest kilkanaście rodzajów pieczywa na naturalnym zakwasie i według pilnie strzeżonych receptur, a także wybornych drożdżówek. Codziennie kuszą gości różnorodne ciasta, ciasteczka i desery, których ekspozycja w witrynie przyprawia łasuchów o kolorowy zawrót głowy. Kto nie ulegnie pokusie, może te wszystkie wykwintne cudeńka zabrać na wynos, a także zamówić, na każdą okazję wymarzony tort czy deser. Sekret Smaku to rodzinna pasja rodziny Kapałów.

Lajkonik i dwa otwarcia

– Ludzie zawsze mówili, że jesteśmy trochę daleko od centrum, że trzeba do nas pojechać na drugi koniec Krakowa. Przyjeżdżali, chwalili, że u nas jest jak w domu. Dlatego chcieliśmy stworzyć drugie takie miejsce, aby tworzyć kolejne wspaniałe wspomnienia i spełniać marzenia z dzieciństwa o pysznej domowej, a wykwintnej kuchni. Chcemy karmić ludzi w sercu Krakowa – zapowiada Aneta Kapała.

W piątek i sobotę 25-26 listopada gospodarze zorganizowali huczne otwarcie dla zaproszonych gości i przyjaciół. Pojawili się też ambasadorzy marki Sekret Smaku czyli przyjaciele, znani artyści Anna Sokołowska-Alabrudzińska, Jacek Wójcicki, Łukasz Lech, którzy wyczarowali wspaniałą atmosferę, ciesząc gości swoim talentem wokalno-aktorskim. Wszystkich witał lajkonik, który obdarował każdego szczęśliwym muśnięciem buławy. Uroczystego przecięcia wstęgi dokonali przedstawiciele władz miejskich i wojewódzkich oraz instytucji i stowarzyszeń branżowych, wszak Sekret Smaku jest beneficjentem ważnych tytułów i nagród, którymi szczyci się Kraków i jego region.

– Chcemy zaprosić do miejsca, gdzie goście będą czuć się jak w domu. Było to marzeniem naszej rodziny - dodaje Aneta Kapała.

Wszystko, co kojarzy się z polskością

Na placu Matejki 3 można znaleźć w karcie typowe polskie dania: rosół, schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, krokiety z barszczem, barszcz z uszkami a na dobry dzień warto zasmakować wybornych zestawów śniadaniowych.

– Centrum miasta, zatem większość wygłodniałych stanowić będą turyści. Chcemy zaproponować wszystko to, co kojarzy się z dobrą tradycją polskiej gościnności.

Otwarcie restauracji na placu Matejki 3.
Otwarcie restauracji na placu Matejki 3.

Mieszają koncepty

Przy placu Matejki oprócz zacnych śniadań i obiadów, będziemy rozpieszczać naszymi słynnymi łakociami wzbogaconymi sezonowo o jagodzianki, czy rogale świętomarcińskie - mówi Maciej Kapała.

Początki w garażu

Pierwsza restauracja „wyszła” naturalnie przy Bociana 8, gdzie znajduje się główna siedziba firmy. Nie był to wybór oczywisty, uliczka na uboczu i wiele myśli „kto tam będzie przyjeżdżał”. – Okazało się, że dobry smak, jakość, przystępna cena, i „poczta pantoflowa” sprawiły, że rozwinęliśmy się, ciesząc wysoką opinią naszych bywalców – mówi Maciej Kapała.

Zaistnieć pośród konkurencji

Centrum to jednak nowe wyzwania. – Teraz trzeba jeszcze podnieść poprzeczkę, aby zaistnieć pośród konkurencji, która w centrum miasta jest duża – zauważa.

Restauracja startuje z takimi samymi cenami, jak w pierwszej placówce. – Staramy się dbać indywidualnie o każdego gościa widząc,  jak cenna jest rodzinna atmosfera – dodają.

Najlepsze pierogi w mieście

Są znani w Krakowie, ale też znani w Internecie. Sekret Smaku to także tegoroczny zwycięzca w kategorii pierogów ruskich na odbywającym się w połowie sierpnia na Małym Rynku Festiwalu Pierogów.

– To dla nas prestiżowa nagroda i duże wyróżnienie, ale z drugiej strony odpowiedzialność, aby te standardy utrzymać – mówi Sławomir Kapała.

Restauracja została też bardzo pozytywnie dostrzeżona przez popularnego Youtubera Książulo, który na temat pierogów „Sekretu Smaku” wydał zachwycającą recenzję.

W czym tkwi ten sekret?

Gospodarze nie chcą go zdradzać, bo liczą, że każdy odnajdzie swój, odwiedzając restaurację. – Od 12 lat każdy chce się dowiedzieć, jaki jest ten sekret. Przyjdź, zjedz i sam go poczuj – zachęcają właściciele.