Już nie tylko na Prądniku Białym, ale od teraz również w centrum Krakowa. Od poniedziałku na placu Matejki 3 działa nowa restauracja „Sekret Smaku”.
Nowo otwarty lokal to ich drugie miejsce w Krakowie, które zaprasza na wspaniałe dania kuchni polskiej i staropolskiej. W dwóch wyjątkowych restauracjach codziennie zachwyca bogate menu popisowych smakołyków przygotowywanych od początku do końca na zamówienie. Ogromnym atutem Sekretu Smaku, zwłaszcza na dzisiejsze czasy, są atrakcyjne ceny w stosunku do jakości i ilości potrawy. Ta rodzinna firma posiada blisko 30 punktów, gdzie można nabyć ich wyroby, które znajdziemy również w innych sklepach spożywczych.
Za tajemnicą sukcesu Sekretu Smaku kryje się także rzemieślnicza piekarnia oraz autorska cukiernia „Sekrety Piekarza”. Codziennie wypiekane jest kilkanaście rodzajów pieczywa na naturalnym zakwasie i według pilnie strzeżonych receptur, a także wybornych drożdżówek. Codziennie kuszą gości różnorodne ciasta, ciasteczka i desery, których ekspozycja w witrynie przyprawia łasuchów o kolorowy zawrót głowy. Kto nie ulegnie pokusie, może te wszystkie wykwintne cudeńka zabrać na wynos, a także zamówić, na każdą okazję wymarzony tort czy deser. Sekret Smaku to rodzinna pasja rodziny Kapałów.
Lajkonik i dwa otwarcia
– Ludzie zawsze mówili, że jesteśmy trochę daleko od centrum, że trzeba do nas pojechać na drugi koniec Krakowa. Przyjeżdżali, chwalili, że u nas jest jak w domu. Dlatego chcieliśmy stworzyć drugie takie miejsce, aby tworzyć kolejne wspaniałe wspomnienia i spełniać marzenia z dzieciństwa o pysznej domowej, a wykwintnej kuchni. Chcemy karmić ludzi w sercu Krakowa – zapowiada Aneta Kapała.
W piątek i sobotę 25-26 listopada gospodarze zorganizowali huczne otwarcie dla zaproszonych gości i przyjaciół. Pojawili się też ambasadorzy marki Sekret Smaku czyli przyjaciele, znani artyści Anna Sokołowska-Alabrudzińska, Jacek Wójcicki, Łukasz Lech, którzy wyczarowali wspaniałą atmosferę, ciesząc gości swoim talentem wokalno-aktorskim. Wszystkich witał lajkonik, który obdarował każdego szczęśliwym muśnięciem buławy. Uroczystego przecięcia wstęgi dokonali przedstawiciele władz miejskich i wojewódzkich oraz instytucji i stowarzyszeń branżowych, wszak Sekret Smaku jest beneficjentem ważnych tytułów i nagród, którymi szczyci się Kraków i jego region.
– Chcemy zaprosić do miejsca, gdzie goście będą czuć się jak w domu. Było to marzeniem naszej rodziny - dodaje Aneta Kapała.
Wszystko, co kojarzy się z polskością
Na placu Matejki 3 można znaleźć w karcie typowe polskie dania: rosół, schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, krokiety z barszczem, barszcz z uszkami a na dobry dzień warto zasmakować wybornych zestawów śniadaniowych.
– Centrum miasta, zatem większość wygłodniałych stanowić będą turyści. Chcemy zaproponować wszystko to, co kojarzy się z dobrą tradycją polskiej gościnności.
Mieszają koncepty
Przy placu Matejki oprócz zacnych śniadań i obiadów, będziemy rozpieszczać naszymi słynnymi łakociami wzbogaconymi sezonowo o jagodzianki, czy rogale świętomarcińskie - mówi Maciej Kapała.
Początki w garażu
Pierwsza restauracja „wyszła” naturalnie przy Bociana 8, gdzie znajduje się główna siedziba firmy. Nie był to wybór oczywisty, uliczka na uboczu i wiele myśli „kto tam będzie przyjeżdżał”. – Okazało się, że dobry smak, jakość, przystępna cena, i „poczta pantoflowa” sprawiły, że rozwinęliśmy się, ciesząc wysoką opinią naszych bywalców – mówi Maciej Kapała.
Zaistnieć pośród konkurencji
Centrum to jednak nowe wyzwania. – Teraz trzeba jeszcze podnieść poprzeczkę, aby zaistnieć pośród konkurencji, która w centrum miasta jest duża – zauważa.
Restauracja startuje z takimi samymi cenami, jak w pierwszej placówce. – Staramy się dbać indywidualnie o każdego gościa widząc, jak cenna jest rodzinna atmosfera – dodają.
Najlepsze pierogi w mieście
Są znani w Krakowie, ale też znani w Internecie. Sekret Smaku to także tegoroczny zwycięzca w kategorii pierogów ruskich na odbywającym się w połowie sierpnia na Małym Rynku Festiwalu Pierogów.
– To dla nas prestiżowa nagroda i duże wyróżnienie, ale z drugiej strony odpowiedzialność, aby te standardy utrzymać – mówi Sławomir Kapała.
Restauracja została też bardzo pozytywnie dostrzeżona przez popularnego Youtubera Książulo, który na temat pierogów „Sekretu Smaku” wydał zachwycającą recenzję.W czym tkwi ten sekret?
Gospodarze nie chcą go zdradzać, bo liczą, że każdy odnajdzie swój, odwiedzając restaurację. – Od 12 lat każdy chce się dowiedzieć, jaki jest ten sekret. Przyjdź, zjedz i sam go poczuj – zachęcają właściciele.