Mieszczący się w pasażu przy ul. Miodowej 4 Wschód Bar jest znany z kuchni dalekiego Wschodu. Tym razem właściciele lokalu oddają pałeczkę swoim pracowniczkom pochodzącym z Ukrainy. To one przygotowały tradycyjne, domowe ukraińskie menu pełne smaków, które z pewnością przypadną do gustu także Polakom.
Na dwa dni menu Wschód Baru zmieni się nie do poznania. Przez cały weekend, słuchając współczesnej ukraińskiej muzyki, zajadać się będzie można tradycyjnymi zakąskami, takimi jak suszone ryby, buraczki po ukraińsku, kiszone pomidory i sało z czarnym chlebem. Kucharki Wschód Baru podejmą swoich gości prawdziwym ukraińskim barszczem w wersji mięsnej i wegańskiej, zrazami z grzybowym farszem oraz tradycyjnymi pierożkami pielmieni, podawanymi z octem lub śmietaną.
– W lepieniu pielmieni pomagają nam bliscy jednej z naszych kucharek. Rodzinie udało się przybyć kilka dni temu do Krakowa z Kijowa. Cały nasz zespół jest głęboko poruszony wojną w Ukrainie i angażujemy się w pomoc z całych naszych sił. Zysk ze sprzedaży w dniach 19-20 marca przekażemy na pomoc naszym braciom i siostrom w Ukrainie - wyjaśnia Dominika Grabowska, właścicielka Wschód Baru.
Ukraiński weekend 19 i 20 marca: w sobotę w godz 13-23, a w niedzielę w godz. 13-21
W ten weekend poprzez jedzenie można lepiej poznać kulturę naszych najbliższych wschodnich sąsiadów i jednocześnie pomóc ludziom dotkniętym wojną. Wschód Bar zaprasza 19 i 20 marca na Ukraiński Weekend dla Ukrainy.