W niedzielę 26 sierpnia zakończył się kolejny Małopolski Festiwal Smaku. W wielkim finale zwyciężyła kozina w sosie miętowym, okrzyknięta tegorocznym najlepszym smakiem Małopolski.
Do Krakowa zawitali producenci żywności, którzy przez ostatnie dwa miesiące rywalizowali podczas lokalnych półfinałów o uznanie publiczności i konkursowego jury. W Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie prezentowali małopolskie przysmaki, aby w ostatni sierpniowy weekend wziąć udział w finale imprezy.
Publiczność wybierała zwycięzców w czterech kategoriach: Ekologiczne przysmaki, Tradycyjne specjały, Smakołyki z legendą i potrawy Jak u mamy. Zwycięzcami tych kategorii okazały się: razowiec lipnicki z masłem ziołowym, sernik jurajski (zajął również 2. miejsce wg jury konkursowego), filet śledziowy po wiejsku i zupa ziemniaczana z kurdybankiem. W pokazie gotowania na żywo triumfowała pierś z gęsi zatorskiej z buncem.
Przez cały weekend (25-26 sierpnia), zgromadzona na pl. Wolnica publiczność zajadała się wieloma innymi smakołykami regionalnymi, wśród których górował chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, pierogi i oscypki. Popularnością cieszyły się również produkty ekologiczne, a wśród nich jajka kury zielononóżki.
Najlepszym smakiem Małopolski, według jury, okazała się kozina z sosem miętowym z gospodarstwa agroturystycznego Magdaleny Zygmunt z Juraszowej, przyrządzana przez kilkanaście godzin w specjalnym piecu chlebowym. Drugie miejsce zajął sernik jurajski z piekarni Patrycja&Paweł z Kwaśniowa Górnego, a na ostatnim stopniu podium uplasowała się kiełbasa tuchowska z zakładu masarskiego Amigos z Burzyna.
fot. Klaudia Kot
fot. Klaudia Kot