Historyczne piwo z Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II wraca na rynek

fot. UPJP2
Po niemal czterech latach przerwy na rynek powraca Piwo Krakowskie Białe – trunek opracowany na podstawie historycznej receptury przez naukowców z Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie.

Warzenie pierwszej warki odbyło się 16 czerwca w browarze Wielka Sowa w Bielawie, na zlecenie Browaru Wawrzyniec.

To właśnie Browar Wawrzyniec, należący do Żywieckiej Wytwórni Piwa będzie odpowiedzialny za dystrybucję piwa. Warzenie nadzorowali główny piwowar Łukasz Szwed oraz dr hab. Sławomir Dryja, prof. UPJPII – kierownik projektu badawczego, który kilka lat temu doprowadził do odtworzenia metody produkcji krakowskiego białego piwa.

Owoc badań i współpracy

Powrót piwa na rynek to efekt marcowego porozumienia o współpracy naukowo-dydaktycznej pomiędzy UPJPII a Żywiecką Wytwórnią Piwa. Uczelnia udostępniła firmie prawo do korzystania ze zastrzeżonego znaku towarowego „Piwo Krakowskie Białe / Cerevisia Alba Cracoviensis”.

Receptura napoju to wynik kilkuletnich badań prowadzonych przez Centrum Badań nad Piwowarstwem Historycznym działające przy uniwersytecie. W ich trakcie udało się m.in. wyizolować unikalny szczep drożdży, który – jak zakładają badacze – był używany przez krakowskich piwowarów przed wiekami.

Tym razem na dłużej?

Pierwsze warki Piwa Krakowskiego Białego powstały cztery lata temu w nieistniejącym już browarze Pukal na Kazimierzu.

Obecne wznowienie produkcji daje nadzieję, że napój na stałe wróci do sprzedaży. Piwo ma być dostępne zarówno w beczkach, jak i butelkach – w sklepach specjalistycznych oraz wybranych restauracjach.

Szczegóły dotyczące dostępności i miejsc sprzedaży mają zostać ogłoszone wkrótce.