Naucz się wypiekać chleb. Warsztaty w Podgórzu

fot. materiały prasowe
Samodzielny wypiek chleba cieszy się rosnącą popularnością. Kto chciałby produkować w domu własne pieczywo, może się tego nauczyć w najbliższą sobotę (21 października) na Targu Pietruszkowym przy ulicy Kalwaryjskiej w Krakowie, w godzinach 8-13.



Uczestnicy otwartych warsztatów „Sami chleb pieczemy, ideę Zero Waste stosujemy!”, organizowanych przez Stowarzyszenie Lipnickie Dary Natury z Lipnicy Górnej, poznają tajniki pieczenia chleba z wykorzystaniem naturalnych składników (i jego kreatywnego wykorzystania w przepisach kulinarnych), dowiedzą się jak przechowywać żywność, by zminimalizować ilość odpadów i zachować świeżość produktów. 

Kraków. Nauka pieczenia chleba

Warsztaty będa też okazją do tego, żeby odkryć tradycyjne produkty prosto od rolnika. – Skala ilości marnowanego jedzenia jest porażająca. Aż 5 mln ton – tyle żywności marnujemy tylko w ciągu roku. Kupujemy więcej żywności niż jesteśmy w stanie spożyć. W ramach warsztatów chcemy przeciwdziałać ilości wytwarzanych śmieci i żywności oraz edukować i pokazać mieszkańcom Małopolski, jak mogą samodzielnie na bazie produktów lokalnych, nie generując śmieci i nie marnując jedzenia, wypiekać chleb w warunkach domowych. Pokażemy też jak go odpowiednio przechowywać, a jeśli wyschnie, jak go zużyć, by żywność się nie marnowała – mówią inicjatorzy projektu ze Stowarzyszenia Lipnickie Dary Natury.






Czytaj wiadomości ze swojej dzielnicy:

Podgórze