Ognisko ptasiej grypy w Małopolsce. Obszar zapowietrzony obejmuje Kraków

fot. Mat. prasowe

Pierwsze od czerwca 2023 r. ognisko ptasiej grypy w Małopolsce stwierdzono w miejscowości Siepraw. Służby podkreślają, że nie choroba nie jest groźna dla ludzi, wydano jednak rozporządzenie wprowadzające ograniczenia m.in. na terenie Krakowa.

Rozporządzenie w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w Małopolsce wydał wczoraj wojewoda Krzysztof Klęczar, tuż po tym, jak Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii otrzymał dodatni wynik badań laboratoryjnych potwierdzający wystąpienie ogniska ptasiej grypy w powiecie myślenickim, w miejscowości Siepraw.

– To pierwsze w tym roku ognisko, które zostało wykryte w Małopolsce wśród ptaków w niewoli – mówił Klęczar podczas briefingu prasowego w tej sprawie. – Obszar zapowietrzony wysoce zjadliwą grypą ptaków obejmuje gminy i miejscowości z powiatów myślenickiego, krakowskiego, wielickiego i miasta Kraków. Rozporządzenie określa m.in. nakazy i zakazy obowiązujące na obszarach objętych ograniczeniami – zapowietrzonym i zagrożonym, zasady transportu zwierząt przez te obszary oraz precyzuje zasady oznakowania ww. stref poprzez umieszczenie tablic informacyjnych na drogach publicznych. Ma to na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się choroby i zapobiegnięcie jej wystąpienia w kolejnych zakładach. Apeluję do hodowców o zachowanie ostrożności, a także o to, aby przestrzegać zasad zawartych w wydanym rozporządzeniu.

Zgodnie z rozporządzeniem, na obszarze zapowietrzonym nakazuje się:

  • zapewnienie dodatkowego nadzoru w celu zidentyfikowania dalszego rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) do zakładów oraz niezwłoczne zgłaszanie do właściwego miejscowo Powiatowego Lekarza Weterynarii wszelkich danych dotyczących wzrostu zachorowalności lub upadkowości lub znacznego spadku produkcyjności;
  • zastosowanie odpowiednich środków dezynfekujących przy wejściach i wyjściach z zakładu;
  • zastosowanie odpowiednich środków bioasekuracji w odniesieniu do wszystkich osób mających styczność z utrzymywanymi ptakami bądź wszystkich osób wchodzących do zakładu lub opuszczających go, a także w odniesieniu do środków transportu, aby zapobiec ryzyku rozprzestrzenienia się choroby;
  • prowadzenie ewidencji wszystkich osób odwiedzających zakład i aktualizowanie jej oraz udostępnianie jej właściwemu miejscowo Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii na jego wniosek;
  • unieszkodliwianie całych ciał lub części martwych lub uśmierconych utrzymywanych ptaków zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE).

- Ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu hodowlanego nie mieliśmy od czerwca 2023 roku – mówi zastępca małopolskiego lekarza weterynarii Grzegorz Kawiecki. – Rozporządzenie wojewody małopolskiego ma na celu ograniczyć rozprzestrzenianie się choroby. Chodzi o to, aby w obszarze, który jest zagrożony maksymalnie ograniczyć obrót materiałem, potencjalnie stanowiącym źródło zakażenia dla innych gospodarstw. Chodzi o żywe kury, jaja i produkty pochodzenia drobiarskiego np. pióra. To wszystko musi być pod naszą ścisłą kontrolą. Podkreślam, że choroba ta nie jest groźna dla ludzi

Jeżeli hodowca drobiu zaobserwuje objawy kliniczne mogące wskazywać na zarażenie drobiu, takie jak: zwiększona śmiertelność, apatia, spadek pobierania paszy i wody, duszność, wypływ wydzieliny z nosa i oczu, obrzęk głowy, biegunka, nagły spadek nieśności, tzw. „lanie jaj” (jaja mogą mieć bardzo cienką skorupkę bądź być zdeformowane), objawy neurologiczne: drżenia, skręt głowy i szyi, paraliż kończyn, powinien niezwłocznie poinformować lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub powiatowego lekarza weterynarii.

Do podstawowych środków bezpieczeństwa biologicznego należą:

  • zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem zwierząt dzikich, w szczególności dzikiego ptactwa,
  • karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich,
  • stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanego wyłącznie do obsługi drobiu,
  • stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków,
  • wyłożenie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób,
  • zapewnienie utrzymania skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.

Na terenie kraju w 2025 roku stwierdzono 26 ognisk u drobiu, 17 u ptaków dzikich, 7 ognisk u ptaków utrzymywanych w niewoli.