Zachowaj smak potraw z piecem konwekcyjno-parowym

Praca kucharza nie należy do łatwych. Sprostać wymaganiom każdego podniebienia jest niezwykle trudno, mimo najszczerszych chęci. Na rynku istnieje wiele sprzętów gastronomicznych ułatwiających pracę kucharzy, a wśród nich wymienia się również piece konwekcyjno-parowe - nie bez powodu nazywane sercem restauracji. Dowiedz się o nich więcej.

Zastanawiasz się jak zminimalizować koszty przy jednoczesnym zachowaniu jak najlepszej jakości wydawanych potraw? Z pomocą nadchodzą nowoczesne piece, które stają się coraz bardziej popularne, a doświadczeni kucharze nie wyobrażają sobie bez nich pracy. Piece konwekcyjne to przyszłość gastronomii. Warto zapoznać się z nimi m.in. w sklepie internetowym Technica.

Na czym polega fenomen konwekcyjnego pieca gastronomicznego?

Piec konwekcyjny jest urządzeniem, które w swojej pracy wykorzystuje działanie pary wodnej i powietrza. Podczas działania przetłacza znajdujące się w środku powietrze, oczyszcza go z zapachu i równomiernie ogrzewa znajdujące się potrawy.

Jego rola nie sprowadza się tylko do fenomenalnego pieczenia.

W piecu konwekcyjno-parowym możesz również gotować na parze, smażyć, grillować, blanszować oraz wiele, wiele więcej. Jako wielofunkcyjne urządzenie odciąża kucharza od stania przy patelni, ale również znacząco skraca czas potrzebny na przygotowanie potraw.

Profesjonalny piec konwekcyjny = oszczędność czasu i … pieniędzy!

Warto zwrócić uwagę na koszty jego eksploatacji. Elektryczne piece konwekcyjne zużywają mało prądu, przez co są tanie w utrzymaniu. Zastępują inne urządzenia, dzięki czemu nie musisz wydawać niepotrzebnie pieniędzy na dodatkowe sprzęty.

Utrzymywany w czystości i regularnie konserwowany będzie służył latami.

Piece różnią się ilością miejsca do przygotowania potraw. Większe urządzenia mogą pomieścić nawet kilkanaście blach z różnymi daniami. Możesz więc jednocześnie przygotować kilka, różnych potraw. Pamiętaj tylko o tym, że temperatura panująca w środku jest jednakowa, więc musi być odpowiednia dla każdej potrawy.

Z uwagi na użycie pary wodnej i oczyszczonego powietrza, czas przygotowania dania znacznie się skraca.

Smak dań taki sam

Nie obawiaj się, że ten „technologiczny wymysł” niszczy wyjątkowy smak potraw. Dla laika kontrowersyjne może być przygotowywanie różnych dań w tym samym czasie ze względu na ryzyko przenikania się zapachów.

Producenci sprzętu zadbali o to, stosując odpowiednie filtry. Oczyszczają one powietrze z tłuszczu, który jest nośnikiem zapachu i gwarantują zachowanie oryginalnego smaku składników.

Użycie pary wodnej przekłada się na jakość produktów. Dzięki temu mięso oraz warzywa nie ulegają wysuszeniu i zachowują jędrność i wilgotność.

Dodatkowo dietetycy zwracają uwagę na walory zdrowotne przygotowywanych w ten sposób, dań. Dzięki specjalistycznej technologii nie jest konieczne nadmierne używanie tłuszczów, co zmniejsza kaloryczność posiłków.

Idealne rozwiązanie dla małych gastronomii

Małe lokale często cierpią na brak odpowiednio dużej przestrzeni do przygotowywania potraw. W takich miejscach sprawdzić się może właśnie gastronomiczny piec konwekcyjny. Zastąpi inne sprzęty, wyręczy kucharza oraz skróci czas przygotowania potraw. Dodatkowo zużyje mało prądu, a utrzymanie go w dobrym stanie nie wymaga wiele pracy. Można zdecydować się na produkt z wieloma półkami, ale też na małe i kompaktowe piece.

Mały piec konwekcyjno - parowy ma szansę sprawdzić się również w domu. Istnieją piece zawierające dwie blachy, które nie zajmują wiele miejsca. Jednak przed korzystaniem z takiego sprzętu, warto zasięgnąć rady specjalisty albo odbyć szkolenie w tym kierunku.