Browar Lubicz – nowa karta, nowe brzmienie

Jak dotrzeć do serca gości mając do dyspozycji własny browar i ambitnego Szefa Kuchni? Wiedzą to w Browarze Lubicz, wprowadzając w lutym zupełnie nowatorskie menu, czerpiące inspiracje z kuchni tradycyjnej, jak i odważnie sięgające do śmiałych pomysłów nowoczesnej gastronomii. To zupełnie nowe brzmienie – w tej karcie zagrają zarówno znakomite dania, jak i wybitne piwo.

W samym sercu Krakowa, przy Parku Strzeleckim mieści się restauracja Browar Lubicz. Miejsce, w którym piwo powstawało od 1840 roku, które w 1880 roku wizytował sam cesarz Franciszek Józef, i w którym w 1889 roku uruchomiono na potrzeby browaru własną elektrownię – jedną z pierwszych w Krakowie. Po renowacji całego terenu dawnego browaru otwarta została w 2015 restauracja Browar Lubicz, w której na miejscu warzone jest znakomite piwo. W ciągu roku produkowanych jest tu kilkanaście rodzajów piwa, które jest dostępne zarówno na miejscu w restauracji (lane lub w butelkach na wynos), jak i w wielu sklepach, hotelach i innych punktach sprzedaży.

Piwo, jedzenie i atmosfera? Znakomite!

Jednak nie tylko piwo jest chlubą tego miejsca. Lubi się tu mówić, że Browar Lubicz stoi na dwóch mocnych nogach: warzelni i kuchni. Zarówno piwo, jak i jedzenie są tu równie ważne, co wyczuwa się na każdym kroku.

Szefem Kuchni od 2016 roku jest Rafał Wcisło – młody, ambitny i z głową kipiącą od pomysłów. Nieustannie testujący nowe przepisy, poszukujący inspiracji i niebojący się nowych technologii. Znakomicie czujący się w kuchni z korzeniami w tradycji, ale w nowoczesnym brzmieniu.

W drugiej połowie lutego odbędzie się premiera najnowszej karty, w której goście odnajdą ulubione dania, które we wcześniejszych edycjach menu cieszyły się popularnością. Golonka pieczona w piwie warzonym na miejscu czy burgery mają swoich wiernych miłośników – te dania w nowej odsłonie z pewnością zaskoczą nowatorskim podaniem, nowymi dodatkami czy oryginalną zastawą. W nowym menu znajdą się jednak również dania niebanalne, całkowicie premierowe i na pewno odważnie zaprezentowane. Szef Kuchni tym razem wykorzystuje między innymi technikę sous vide.

Technika sous vide  - co oznacza?

Sous vide (fr. „w próżni”, czyt. „su-vi(d) z ledwo słyszalnym „d” na końcu) to technika gotowania mięs, ryb oraz innych produktów spożywczych, która powstała latach siedemdziesiątych w kolebce sztuki kulinarnej czyli we Francji. Żywność zamknięta szczelnie w torebce próżniowej umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania, dłużej niż w tradycyjnych procedurach gotowania. Czas gotowania trwa od 1 do 7, a nawet do 48 godzin, w temperaturze precyzyjnie uregulowanej, znacznie niższej niż zazwyczaj używana do gotowania (zwykle około 55 do 60 °C dla mięsa i nieco wyższej dla warzyw). W założeniach sposobu gotowania chodzi o to, aby gotować element równomiernie, dzięki czemu wnętrze jest dobrze ugotowane bez przegotowania na zewnątrz i niedogotowania wewnątrz, z zatrzymaniem płynów zawartych w potrawach.

W Browarze Lubicz tak przygotowywane są na przykład stek z polędwicy wołowej z maślanymi ziemniakami, sosem z palonej kory cynamonowej i pieczonym czosnkiem oraz łosoś z pomidorowym risotto z zielonym groszkiem i sosem krabowym.

Dla wymagającego podniebienia

Z dań, które z pewnością docenią wymagający goście będzie krem kukurydziany z chili, sałatka z kozim serem w cieście filo czy policzki wołowe duszone w czerwonym winie.

Potrawy dla siebie znajdą wegetarianie, miłośnicy makaronów, mięs, ryb i ostrzejszych smaków. A na gości, dla których kolacja bez deseru się nie liczy, czeka między innymi czekoladowy suflet z kremem angielskim, ziemią orzechową i sorbetem malinowym.

Każdego dnia czekają również specjalne promocje, a od poniedziałku do piątku dostępny jest również Lunch Dnia. W cenie 21,99 zł goście mogą korzystać z bufetu, w którym dostępne są dwie zupy, kilka dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich, a także dodatki, deser i woda.

Wszystko to dostępne jest dla gości we wnętrzach, w których klimat starego browaru przeplata się z brzmieniem nowoczesnego miejsca i pozwala doskonale spędzić czas w gronie przyjaciół i znajomych.

 

Nowe menu startuje 19 lutego.

Browar Lubicz ul. Lubicz 17J, www.browar-lubicz.com.pl