Cogiteon z pozwoleniem na budowę

Wizualizacja wnętrza Małopolskiego Centrum Nauki fot. Materiały prasowe

Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon uzyskało we wtorek pozwolenie na budowę. Dokument jednak trafi do szuflady, przynajmniej na razie.

Prezydent zatwierdził projekt budowlany i wydał pozwolenie na budowę w miniony wtorek. Przygotowania do inwestycji wstrzymuje jednak fakt, że pod koniec sierpnia małopolska konserwator zabytków zdecydowała wszcząć postępowanie w sprawie wpisu części pola wzlotów dawnego lotniska Rakowice-Czyżyny. W praktyce może to oznaczać, że centrum nauki w tym miejscu po prostu nie powstanie.

– Zgodnie z zawiadomieniem o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie wpisu do rejestru zabytków zabrania się podejmowania działań przy zabytku, które mogłyby prowadzić do naruszenia substancji lub zmiany wyglądu zabytku – stwierdza Piotr Koziarz, rzecznik prasowy Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon.

– Tę sprawę będziemy jeszcze wyjaśniać w Wojewódzkim Urzędzie Ochrony Zabytków w Krakowie. Do tego czasu nie będziemy podejmować prac budowlanych – zapewnia.

Dwie strony sporu

Sprawa budowy Cogiteonu wywołała wiele emocji zarówno po stronie zwolenników, jak i przeciwników inwestycji. Urząd konserwatorski 11 września wydał oświadczenie, w którym uzasadniał rozpoczęcie procedury m.in. brakiem planu miejscowego, który chroniłby ten rejon przed chaotyczną zabudową. – Relikty dawnego lotniska Rakowice - Czyżyny w Krakowie, najstarszego lotniska II RP i jednego z pierwszych stałych lotnisk w Europie jako niezwykle cenny, wyjątkowy w skali ogólnopolskiej obszar, zasługują na szczególną ochronę i powinny podlegać kompleksowemu zagospodarowaniu z uwzględnieniem walorów krajobrazowych, przyrodniczych oraz tradycji – czytamy w dokumencie.

Władze województwa odwołały się od decyzji konserwator zabytków i liczą na zmianę decyzji. – Inwestycja była wielokrotnie konsultowana z Miejskim Konserwatorem Zabytków z racji sąsiedztwa z zabytkowym pasem startowym dawnego lotniska Rakowice-Czyżyny. Wpisanie się w krajobraz kulturowy dawnego lotniska było jednym z warunków w konkursie architektonicznym – przekonuje Piotr Koziarz.

Czytaj wiadomości ze swojej dzielnicy:

Czyżyny
comments powered by Disqus