Pod Krakowem produkowany jest trunek, który zajął drugie miejsce w międzynarodowym konkursie Galicja Vitis 2025 w kategorii win musujących.
„Hugon”, bo tak nazywa się musując wino produkowane przez winnicę Garlicki Lamus, otrzymało 85,34 punktu na 100 możliwych, co wystarczyło na odebranie srebrnego medalu w konkursie.
– Warto podkreślić, że to pierwszy rocznik musującego wina stworzonego przez uniwersytet – i już odniósł sukces – informuje rzeczniczka uczelni Izabela Majewska.
– Metoda klasyczna, stosowana przy produkcji Hugona, polega na wtórnej fermentacji w butelce – to czasochłonny, wymagający proces, charakterystyczny dla najwyższej jakości win musujących – dodaje przedstawicielka uczelni.
Winnica Garlicki Lamus funkcjonuje od 2007 roku w Garlicy Murowanej (Zielonki) koło Krakowa. Od 2013 roku jest zarejestrowanym producentem wina, a swoje trunki sprzedaje pod marką Uniwersyteckie Grono. Produkcja wina odbywa się z poszanowaniem zasad enologii i jest częścią działalności naukowo-dydaktycznej uczelni.