Przedświąteczna krakowska tradycja. Tu będzie można zjeść smażonego karpia za darmo

fot. Krzysztof Kalinowski/LoveKraków.pl

Od kilku lat przed świętami miasto wraz z jednym z gospodarstw rybackich organizuje poczęstunek, którego głównym daniem jest smażony karp.

Również w tym roku, oprócz ryby, będzie można spróbować kapusty z grochem i pieczywa. To piąta edycja organizowanego przez miasta i Gospodarstwo Rybackie Dolina Będkowska, bezpłatnego, przedświąteczny poczęstunek.

Karp w chrupiącej skórce to jedno z ulubionych dań wigilijnych. – Ryby pochodzą z ekologicznych stawów w Dolinie Będkowskiej. Fundatorami poczęstunku są Joanna i Bartłomiej Szczoczarzowie – właściciele Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska, którzy przez ostatnie cztery lata ufundowali ponad 40 tysięcy porcji świątecznego poczęstunku. Również i w tym roku krakowianie będą mogli skosztować smażonego karpia i wegetariańską kapustę z grochem – informuje magistrat.

W tym roku, tak, jak w latach poprzednich, poczęstunki rozpoczną się o godzinie 16, a odbywać się będą w sześciu lokalizacjach:

  • 2 grudnia, poniedziałek – Nowohuckie Centrum Kultury

  • 4 grudnia, środa – Rynek Podgórski

  • 6 grudnia, piątek – rondo Mogilskie

  • 9 grudnia, poniedziałek – parking przy pętli na Kurdwanowie

  • 11 grudnia, środa – plac Inwalidów

  • 13 grudnia, piątek – Mały Rynek