Od kilku lat przed świętami miasto wraz z jednym z gospodarstw rybackich organizuje poczęstunek, którego głównym daniem jest smażony karp.
Również w tym roku, oprócz ryby, będzie można spróbować kapusty z grochem i pieczywa. To piąta edycja organizowanego przez miasta i Gospodarstwo Rybackie Dolina Będkowska, bezpłatnego, przedświąteczny poczęstunek.
Karp w chrupiącej skórce to jedno z ulubionych dań wigilijnych. – Ryby pochodzą z ekologicznych stawów w Dolinie Będkowskiej. Fundatorami poczęstunku są Joanna i Bartłomiej Szczoczarzowie – właściciele Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska, którzy przez ostatnie cztery lata ufundowali ponad 40 tysięcy porcji świątecznego poczęstunku. Również i w tym roku krakowianie będą mogli skosztować smażonego karpia i wegetariańską kapustę z grochem – informuje magistrat.
W tym roku, tak, jak w latach poprzednich, poczęstunki rozpoczną się o godzinie 16, a odbywać się będą w sześciu lokalizacjach:
- 2 grudnia, poniedziałek – Nowohuckie Centrum Kultury
- 4 grudnia, środa – Rynek Podgórski
- 6 grudnia, piątek – rondo Mogilskie
- 9 grudnia, poniedziałek – parking przy pętli na Kurdwanowie
- 11 grudnia, środa – plac Inwalidów
- 13 grudnia, piątek – Mały Rynek