Jagna Marczułajtis-Walczak zrezygnowała ze stanowiska

– Ze względu na dobro projektu Zimowe Igrzyska Olimpijskie Kraków 2022, w związku z atakami na moją osobę, podjęłam decyzję o rezygnacji ze stanowiska Przewodniczącej Komitetu Konkursowego Kraków 2022 – pisze w oświadczeniu Jagna Marczułajtis-Walczak.

Dotychczasowa przewodnicząca komitetu ZIO 2022 pisze w swoim oświadczeniu, że od początku była mocno związana z ideą organizacji igrzysk w Krakowie.  – Był to dla mnie wielki honor i zaszczyt stać na czele Stowarzyszenia, które reprezentowało naszą kandydaturę przed Międzynarodowym Komitetem Olimpijskim – mówi. – Nadal bardzo popieram ideę przeprowadzenia w Polsce Zimowych Igrzysk Olimpijskich i uważam, że organizacja tego wyjątkowego wydarzenia przyniesie wiele korzyści dla Krakowa, regionu i całego kraju. Zważywszy jednak na nagonkę medialną na moją osobę oraz atmosferę niesprzyjającą samemu projektowi, uznałam, że moja rezygnacja może pomóc w realizacji celu, jakim jest zostanie Miastem Gospodarzem Zimowych Igrzysk Olimpijskich w 2022 roku.

„Walczak działał sam”

Jak podkreśla, w związku z ostatnimi publikacjami medialnymi, nie wiedziała o działaniach podejmowanych przez męża Andrzeja Walczaka podczas jej pobytu na konferencji sportowej w Turcji. Zdaniem Jagny Marczułajtis-Walczak, Andrzej Walczak działał wyłącznie jako osoba prywatna i nie miał prawa sugerować jakoby przedstawiał stanowisko Komitetu, którego pracownikiem nigdy nie był i nigdy nie miał wpływu na jego prace.

– Projekt Zimowe Igrzyska Olimpijskie Kraków 2022 był dla mnie wielkim wyzwaniem i uważam, że podołałam temu wyzwaniu. Od początku skutecznie zabiegałam o poparcie Premiera, Rządu, Sejmu oraz samorządów – informuje Jagna Marczułajtis-Walczak. Według niej, działania Komitetu Konkursowego także były zgodne z harmonogramem Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego, bowiem wszystkie dokumenty wymagane w pierwszej fazie procedury aplikacyjnej zostały złożone zgodnie z obowiązującymi terminami. – Dzięki moim staraniom pozyskaliśmy dla potrzeb wniosku aplikacyjnego Krakowa wszystkie wymagane i niezbędne na tym etapie gwarancje rządowe.

News will be here