Tradycyjne i kreatywne – wypieki świąteczne

fot. pixabay.com

Aromatyczne zapachy piernika i makowca, jakie dochodzą już z kuchni w większości domów, to niezawodny znak, że zbliżają się Święta. Intensywna praca nad przygotowaniem wypieków na ten wyjątkowy okres wymaga oczywiście wiele czasu i cierpliwości. Klimat nadchodzącego Bożego Narodzenia powoduje jednak, że pieczenie tradycyjnych ciast, pierniczków oraz smakołyków na choinkę sprawia wiele radości. Nie na co dzień bowiem zdarza się, by w gronie bliskich czy całej rodziny usiąść wspólnie przy jednym stole i razem cieszyć się smakiem specyficznych, i przypisanych niejako tym Świętom, wypieków.

Wśród tradycyjnych słodkości bożonarodzeniowych należy wymienić oczywiście dobrze znane i przygotowywane co roku niemal w każdym domu wypieki. Zdecydowanie zaliczają się do nich pierniki, makowce, serniki oraz keksy. Poza tym na świątecznym stole, a nawet choince, nie brakuje małych, ukształtowanych w foremkach, kruchych ciasteczek i pierniczków. Smakołyki świąteczne są również bardzo często wzbogacane o wiele innych wypieków, jak placki oraz torty w rozmaitych smakach, z przeróżnymi masami, a także dodatkiem miodu, orzechów, bakalii, kakao, kawy czy owoców.

Niezmiennie pierniki, makowce, keksy i serniki

Zwracając uwagę w pierwszej kolejności na tradycyjne wypieki świąteczne, nie można nie wymienić oczywiście pierników, makowców, keksów i serników. Od stuleci zajmują one pierwszorzędne miejsce wśród bożonarodzeniowych słodkości. Przyjmują też coraz to nowe formy, bowiem na przykład piernik można podawać sam, ale też przełożyć go konfiturami, rozmaitymi masami, dodać do niego orzechy, kawałki czekolady czy jak niektórzy wolą – bakalie. – Ciasta bożonarodzeniowe o takim typowo tradycyjnym charakterze powinny opierać się przede wszystkim na maku, bakaliach i miodzie. W polskiej tradycji są one od wieków obecne i, jak mówimy o ciastach na święta, to od razu kojarzą nam się właśnie te składniki – mówi pani Aneta z firmy cukierniczej. Można zatem przygotować strucle z makiem, placek przekładany masą z maku i skórek pomarańczy, a także warstwą sera z bakaliami, polany czekoladą. Pomysłów i kombinacji jest sporo, jednak obecność tradycyjnych ciast zawsze pozostaje na honorowym miejscu.

Foremkowe na choinkę

W wielu domach, oprócz dużych i wykwintnych wypieków, przygotowywane są także drobne ciasteczka kruche lub pierniczki. Można wykonywać je na rozmaite sposoby i bardzo kreatywnie. Panuje w tym przypadku wielka swoboda i możliwość eksperymentowania z różnymi smakami, poprzez dodawanie składników jak cynamon, kawa, kakao, czekolada, wiórki kokosowe, mak, orzechy czy bakalie. Ciasteczka takie wypiekane są w wielu ciekawych foremkach, przypominających niejednakowej wielkości gwiazdki, choinki, bombki, serduszka, mikołaje, elfy, renifery oraz prezenty. Kreatywność w przygotowaniu tego typu ciasteczek polega nie tylko na doborze składników oraz kształtów, ale również na dekoracji. Powszechnie znany i często wykorzystywany w tym celu jest oczywiście lukier. Poza tym: polewa czekoladowa, orzechowa czy karmel, a także rozmaite kremy, masy i bita śmietana. Można wykonywać wzorki i niejednokrotnie uczynić z drobnego wypieku nie lada arcydzieło, jakie przyozdobi świąteczny stół lub zawiśnie na choince.

Cukiernicze różności

Oprócz tradycyjnych słodkości, jakie zajmują czołowe miejsce wśród wszystkich ciast świątecznych, nie brakuje także innych wypieków wypełniających stoły. Są to rozmaite placki z kremami i masami, gdzie dodawane są chociażby owoce oraz wiele smacznych elementów cukierniczych. – W czasie świąt Bożego Narodzenia delektujemy się nie tylko samymi wypiekami tradycyjnymi jak piernik, keks czy makowiec – mówi pani Aneta. – Przeważnie na naszych stołach znajdują się jeszcze inne smakołyki jak ciasta orzechowe, kokosowe, biszkoptowe, które przekłada się masą lub kremem. Tu jednak jest ogromna różnorodność i poza tymi specjałami stricte świątecznymi, chyba każda gospodyni przygotowuje dodatkowo wypieki przez siebie już sprawdzone oraz te najbardziej lubiane przez bliskich – dodaje. Na świątecznych stołach nie brakuje wobec tego pięknie prezentujących się tortów, ciekawie i apetycznie udekorowanych, a także wszelkich pyszności, jakie można przyrządzić w zależności od posiadanych możliwości oraz pomysłów.