Minęło 15 lat XXI wieku. Jak krakowskie uczelnie radzą sobie na arenie międzynarodowej i jak naukowcy pracujący w ośrodkach naukowych wpływają na rzeczywistość? Tym razem sprawdzam Uniwersytet Rolniczy. Wraz z rzecznikiem prasowym UR stworzyliśmy listę wybitnych absolwentów i przedstawicieli uczelni.
Badacz filtrów
Dr hab. inż. Krzysztof Chmielowski na co dzień pracuje na katedrze Inżynierii Sanitarnej i Gospodarki Wodnej. Za swoją pracę doktorką dotyczącą skuteczności oczyszczania w filtrach stosowanych w przydomowych oczyszczalniach został wyróżniony. W swojej habilitacji szedł dalej w kierunku ulepszania oczyszczania przydomowych ścieków. Pracę habilitacyjną poświęcił filtrom żwirowo-piaskowym.
Chronić przed wodą
Dr hab. inż. Andrzej Wałęga z katedry Inżynierii Sanitarnej i Gospodarki Wodnej opracował modyfikację metody do szacowania wielkości odpływu bezpośredniego w zlewniach górskich dorzecza górnej Wisły.
– Znajomość odpływu bezpośredniego jest kluczowa w stosowaniu modeli opad-odpływ na potrzeby projektowania budowli hydrotechnicznych, ochrony przeciwpowodziowej, szacowania wielkości erozji wodnej, oceny wpływu działalności człowieka na reżim hydrologiczny – tłumaczy doktor Wałęga.
„Urządza” obszary wiejskie
Dr inż. Jarosław Taszakowski z katedry Geodezji Rolnej, Katastru i Fotogrametrii. – W pracy naukowo-badawczej zajmuje się kompleksowym urządzaniem obszarów wiejskich, analizą struktury przestrzennej obszarów wiejskich oraz zagadnieniami geodezyjno-prawnymi katastru nieruchomości oraz jakością danych – mówi Izabela Majewska.
Taszkiewicz współpracował z urzędem marszałkowskim. Był odpowiedzialny za scalenia gruntów i właściwe gospodarowanie na obszarach rolnych, chronionych czy górskich. Następnie wraz z dr hab. inż. Jarosławem Janusem opracował ekspertyzę dotyczącą pilności prac scaleniowych.
Warto wspomnieć, że w 2015 otrzymał Nagrodę Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za osiągnięcia dydaktyczne. Chodziło o innowacyjną metodę prowadzenia zajęć z m.in. „Projektowania Terenów Osiedlowych” czy „Ćwiczeń Terenowych z Geodezyjnego Urządzania Terenów Rolnych”.
Jakość chleba żytniego
Dr hab. inż. Krzysztof Buksa z Katedry Technologii Węglowodanów. Dorobek naukowy doktora obejmuje 132 pozycje, w tym 21 oryginalnych prac twórczych. Dr Buska uczestniczył w pięciu projektach badawczych przyznanych przez MNiSW (później NCN), w dwóch jako kierownik, a w pozostałych jako wykonawca. Jest też wykonawcą w grancie NCBiR. Kierował 4 grantami przyznanymi w ramach dotacji celowej dla młodych naukowców. Habilitant wykonał 91 recenzji dla czasopism międzynarodowych i krajowych. Za działalność naukową został wyróżniony Indywidualną Nagrodą Rektora w roku 2013 i Zespołową Nagrodą Rektora w roku 2014 – mówi Izabela Majewska.
Wie wszystko o fermentacji
– Jego praca doktorska dotyczyła „Aspektów mikrobiologicznych otrzymywania spirytusów śliwkowych w rejonie Łącka” – przedstawia dra hab. inż. Pawła Satora, kierownika katedry Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, rzeczniczka UR. – Przedstawił rozprawę habilitacyjną „Wpływu kultur mieszanych wybranych szczepów drożdży z rodzaju Saccharomyces na fermentację i skład chemiczny win jabłkowych” – dodaje Majewska.
W swoim dorobku ma 104 pozycje, w tym 36 oryginalnych prac badawczych. 20 w czasopismach z tzw. Listy Filadelfijskiej (czyli najlepszych czasopismach branżowych – przyp. red. ). W 2005 roku został laureatem stypendium Fundacji Na Rzecz Nauki Polskiej, w 2009, 2010 i 2015 roku uzyskał nagrody rektora z działalność naukową, a w 2011 nagrodę rektora II stopnia za najlepszą pracę magisterską.
Wpływ kwasu na myszy
Przedstawicielka uczelni wyróżnia również dr inż. Magdalenę Franczyk-Żarów. Badaczka sprawdziła, jakie są zmiany miażdżycowe u myszy genetycznie zmodyfikowanych, które były żywione żółtkami jaj wzbogaconymi o sprzężony kwas linolowy (nienasycony kwas tłuszczowych typu omega-6, naturalne źródło w diecie ludzkiej stanowią mleko i jego przetwory oraz wołowina).
Wcześniej dr Franczyk Żarów opisała wpływ fermentacji nasion fasoli przy użyciu pewnego rodzaju grzybów na skład chemiczny i zawartość substancji nie odżywczych.
Student z nagrodami
Inżynier Tomasz Noszczyk jest absolwentem wydziału Inżynierii Środowiska i Geodezji. Za wybitne osiągnięcia otrzymał stypendium od Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. – W maju 2014 r. otrzymał tytuł branżowego laureata nauk rolniczo-przyrodniczych w regionie małopolskim w konkursie na najlepszego studenta RP (Studencki Nobel 2014) – dodaje Izabela Majewska.