Krakowskie obwarzanki od dziś na znaczkach pocztowych

fot. Materiały prasowe

Od dziś jest dostępny w obiegu nowy znaczek pocztowy z serii „Polskie produkty regionalne”. Tym razem poczta uhonorowała znany wszystkim obwarzanek, wytwarzany w Krakowie i okolicach stolicy małopolski.

Tegoroczny znaczek stanowi kontynuację zapoczątkowanej niemal dekadę temu serii  „Polskie produkty regionalne”. W kolejnych latach poczta prezentowała różnorodne produkty i wyroby (cukiernicze, mięsne, owoce) z różnych części naszego kraju. Emisja jest promocją Polski i certyfikowanych polskich produktów regionalnych, zarejestrowanych i objętych ochroną przez Komisję Europejską, wpisanych na listę produktów „Chronione Oznaczenie Geograficzne” prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Cechą charakterystyczną serii jest drukowanie znaczków z zastosowaniem techniki suchego tłoczenia, dzięki czemu umieszczony na znaczku produkt sprawia wrażenie „trójwymiarowego”. Ponadto nieodzownym elementem projektu jest logo certyfikatu „Chronione Oznaczenie Geograficzne”. To wyróżnienie podkreśla związek między konkretnym regionem geograficznym a nazwą produktu, lecz szczególnie – jakość produktu, jego renomę lub inną wyjątkową cechę, związaną z miejscem pochodzenia.

– Rozpoczęty w 2013 roku cykl znaczków z produktami regionalnymi miał rozpowszechniać wiedzę o fantastycznych polskich wyrobach. Swoje zadanie spełnia doskonale, bo każdy ze znaczków tej serii jest oczekiwany z wielką niecierpliwością. Obwarzanek krakowski, dostępny na znaczku pocztowym, będzie od teraz w świecie popularyzował wyjątkowość i jednocześnie różnorodność kulinarną polskich regionów. Tak jak do tej pory robią to na znaczkach truskawka kaszubska, jabłko łąckie, ser koryciński, miód kurpiowski, rogal świętomarciński i czosnek galicyjski – mówi wiceprezes Poczty Polskiej Wiesław Włodek.

Znaczek ukazał się w nakładzie 144 tysięcy sztuk. Autorką projektu jest Agnieszka Sancewicz.