Uniwersytet Rolniczy wybuduje centrum badań żywnościowych w Bronowicach

fot. biuro prasowe UR

Uniwersytet Rolniczy podpisał umowę z firmą Warbud, której przedmiotem jest budowa jednostki naukowo-badawczej przy ulicy Balickiej.

Projekt będzie kosztował ponad 37 mln zł i obejmuje budowę budynku o łącznej powierzchni 3 100 metrów kwadratowych. Wykonawca zobowiązał się do wykonania zadania w terminie do 2 lat od momentu zawarcia umowy (31 sierpnia).

Nowa jednostka uniwersytetu będzie nie tylko instytutem zajmującym się badaniem żywności, ale będzie również nakierowana na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników badań. Oferta badawcza skierowana będzie głównie do producentów i przetwórców żywności (piekarni, mleczarni, zakładów przetwórstwa mięsnego, browarów przemysłowych i regionalnych itd.), ale także do zakładów utylizacji odpadów czy producentów opakowań.

– Działalność naukowa i wdrożeniowa nowego obiektu w dużej mierze skupiona będzie na ekologii i ochronie środowiska, jako pożądanych aspektach rozwoju przedsiębiorstw spożywczych, poprzez m.in. maksymalne wykorzystanie potencjału surowców roślinnych i zwierzęcych, zapewnienie odzysku możliwie dużej ilości składników aktywnych substratów i ich wykorzystanie w wielu gałęziach przemysłowych od technologii żywności, medycyny i farmacji, przez rolnictwo i hodowlę zwierząt, na przemyśle paliwowym i kosmetycznym kończąc – informuje Izabella Majewska, rzeczniczka uczelni.

Młyn, piekarnia i minibrowar

W projektowanym budynku uniwersytetu znajdzie się szereg linii produkcyjnych do wytwarzania żywności i napojów, w tym piekarnio-ciastkarnia wraz z magazynem i młynem, browar z leżakownią piw oraz laboratoria. (W Browarze nie będzie prowadzona sprzedaż piwa).

– Badania planowane do realizacji w centrum innowacji zapewnią kompleksowe podejście do zagadnienia produkcji żywności – począwszy od analizy surowców, przez projektowanie nowego produktu, aż po jego wytworzenie i analizę, a skończywszy na zagospodarowaniu odpadów – wyjaśnia Izabella Majewska.

Zadania prowadzone w przyszłym obiekcie będą skupione na opracowywaniu nowych technologii produkcji i przetwórstwa żywności w celu poprawy wartości odżywczej produktów dostępnych później na sklepowych półkach. Ponadto naukowcy i studenci uniwersytetu będą pracować nad nowymi systemami pakowania i magazynowania produktów żywnościowych oraz nad badaniem ich jakości.

Czytaj wiadomości ze swojej dzielnicy:

Bronowice