Trwa weekendowy Wigilijny Małopolski Smak. W sobotę o godzinie 12:00 przedstawiciele władz województwa zainaugurowali wydarzenie promujące bożonarodzeniowe potrawy pochodzące z całego regionu.
Na stoiskach można znaleźć pierogi, oscypki, różnego rodzaju zupy, ryby, ciasta czy tradycyjne wędliny. Marszałek województwa Marek Sowa, wicemarszałek Wojciech Kozak oraz przewodnicząca Sejmiku Województwa Małopolskiego Urszula Nowogórska otworzyli targi, by chwilę później włączyć się przygotowywanie tradycyjnych potraw.
Święta jak w domu
Targom towarzyszy świąteczna akcja "Święta jak w Domu. Małopolska", która ma na celu promowanie lokalnych tradycji i zwyczajów z całego województwa. – Chcemy zachęcić do spędzenia świąt w regionie w tradycyjny sposób, pamiętając o tym, co jest w nich naprawdę ważne – mówi inicjator akcji Adrian Gamoń.
Kampania trwa już cały miesiąc, ale to właśnie w sobotę akcja przeniosła się na ulice Krakowa. Jak tłumaczy w rozmowie z LoveKraków.pl inicjator wydarzenia, celem akcji jest „przeniesienie kampanii online do offline, czyli spotkanie się w świątecznej atmosferze ze wszystkimi osobami zaangażowanymi w akcję, z mieszkańcami Małopolski, a także z turystami”. – Przez cały weekend będzie można zobaczyć to, co zostało opublikowane na stronie swietajakwdomu.pl, pojawią się także blogerzy, którzy chętnie porozmawiają z zainteresowanymi – mówi Adrian Gamoń.
– To idealna okazja, żeby lepiej poznać małopolskie potrawy wigilijne i zobaczyć, jak przygotowuje się ozdoby choinkowe – dodaje.
Tekst: Magda Falińska
Fot. Adam Frączek